8 saveta za uspešno brendiranje restorana

Pročitano: 1123 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Razmislite o brendovima koje volite. Šta vam se sviđa kod određene marke? Kada govorite prijatelju o određenom proizvodu, koje delove tog brenda prepoznajete? Možda uživate u kvalitetu, možda vam se sviđa njihova duhovita reklama ili ste imali sjajno iskustvo koje je pomoglo u stvaranju lojalnosti?

Iako obično postoji nekoliko krucijalnih, vizuelnih identifikatora koje povezujemo sa popularnim brendovima, poput Apple-ove zagrižene jabuke ili tri bele linije Adidasa, oni sadrže i mnoge druge elemente koji ih izdvajaju u masi sličnih proizvoda.

Zašto je važan brend?

Pre svega zato što predstavlja ogledalo svake kompanije i pomaže joj da se izdvoji od konkurencije. Izgrađen brend je najbolji put ka uspehu, jer kod potrošača izaziva osećaj sigurnosti.

Bitno je da znate da brendovi ne nastaju preko noći. Njihova prepoznatljivost je rezultat mnogih teških odluka i pažljivog prilagođavanja potrebama potrošača. Jedan od načina unapređenja prodaje i brendiranja proizvoda jesu reprezentativna reklamna sredstva sa elementima identiteta. To se može postići uz pomoć štampe, korišćenjem različitih materijala, od štampe na papiru (kalendarima, menijima, brošurama), preko štampanog tekstila, pa do do štampe na različitim predmetima poput upaljača, hemijskih olovaka, piksli...

Strategija brendiranja restorana se u osnovi ne razlikuje od brendiranja bilo koje druge delatnosti. Snažna robna marka restorana obuhvata sve delove poslovanja, od dizajna enterijera do štampanih marketinških materijala. Razvijanje brenda može vlasniku restorana pružiti konkurentsku prednost, a zahvaljujući jedinstvenoj ponudi čitav grad će brujati o vama.   

Kroz proces brendiranja izgrađujete identitet koji ćete imati na određenom području. Iz tog razloga prostor i usluga restorana mora da budu kreirani tako da stvore satisfakciju kod gostiju, a vremenom i njihovu potpunu lojalnost.

Iako ne postoji prava formula za uspeh, ovih sedam saveta vam mogu pomoći kako da uspešno brendirate restoran.

restoran

#1 Ime restorana

Izbor pravog imena je ključan deo brendiranja vašeg restorana. To je prva stvar sa kojom se gosti susreću kada čuju za vas. Samo ime bi trebalo da bude jedinstveno, ali nezaboravno i zvučno. Trebalo bi da probudi dobar osećaj kada ga neko čuje, da podseti na prethodni večernji izlazak ili na preukusan porodični ručak.          

Obavezno pronađite smisleno ime koje će opisati jedinstvene karakteristike prostora. Na primer - ako planirate da se fokusirate posebno na tradicionalne kuhinje poput italijanske, kineske ili srpske, odaberite ime u skladu sa tim. Napravite i kreativan logo koji ćete štampati na upaljačima, čašama i kesama za poneti.

#2 Izgled restorana


Izgled restorana indirektno određuje cenu hrane i pića. Međutim, pre nego što započnete uređivanje enterijera i eksterijera odredite vašu ciljnu grupu. Da li ćete služiti vegansku hranu ili će to biti porodični restoran?

Svakako, ambijent i udobnost, uz dobru hranu i dobru uslugu su osnova na kojoj se gradi uspešan posao u ugostiteljstvu. Pored uživanja u savršenim obrocima vaši gosti će uživati i u jedinstvenom ambijentu restoranskog enterijera. Ako je izgled vašeg restorana formalan, možete odabrati otmeniji escajg i posuđe. Ako je atmosfera opuštenija, možete hranu poslužiti u korpicama ili na papirnim tanjirima.

U svakom slučaju, obratite posebnu pažnju da uskladite enterijer i eksterijer. Neće lepo izgledati ako je bašta restorana živopisna i “hipi”, a prostor unutra ekstravagantan i svečan. Budite smeli, ne plašite se da ponudite nešto neobično, nešto što nije karakteristično u vašem gradu jer je možda to ono što će vas izdvojiti od konkurencije. 

lobi hotela restoran        

#3 Izgled menija

Većina ljudi u današnje vreme pre odlaska na večeru u restoran pogleda jelovnik online, međutim meni koji se drži u rukama će verovatno imati veći uticaj na odluku. Iz tog razloga nemojte dozvoliti da vaša karta pića i hrane bude uprljana od jela ili ima pohabane ivice.   

Veliki plus je ukoliko posvetite pažnju i kreirate jelovnike sa posebnom vrstom ishrane za pojedine goste. Na primer: dodajte oznake za određene alergene poput kikirikija, laktoze i glutena. To će povećati kvalitet usluge i pokazati da vodite računa o potrebama vaših gostiju.

#4 Uvek zadovoljni gosti

Mnogi vlasnici restorana oslanjaju se na enterijer i prelepu baštu da privuku ljude. U tome nema ničeg lošeg, ali to ne sme biti jedina strategija za privlačenje gostiju. Ako se oslanjate na otmen dekor ili pogled na reku kako biste doveli ljude u vaš restoran, sve što ćete ikada imati su samo novi gosti.

Za lojalnost je potrebno više: morate ih zaseniti i odličnom uslugom. To će doneti dobre recenzije i preporuke. Budite dosledni u onome što servirate na tanjiru, i potrudite se da jelo svaki put ima isti, prepoznatljiv, ukus.
Uniformišite restoransko osoblje. Oni mogu da budu presudni u sticanju redovnih gostiju.         

Još jedna od preporuka je uvođenje tzv. Loyalty programa.

#5 Lojalti kartice i programi za stalne goste

Za stvaranje snažnog brenda veoma je važan odnos međusobnog poverenja između vas i gostiju vašeg restorana. Da bi ste taj odnos podigli na viši nivo, organizujte lojalti programe - delite lojalti kartice prijateljima i stalnim gostima restorana koje će im obezbediti određene privilegije, kao što je uvek rezervisan sto za njih, pokloni i nagrade u specijalnim prilikama, popusti, besplatne večere i sl.

#6 Vodite računa o toaletu

Prilično smo sigurni da ćete izgubiti apetit nakon posete prljavom toaletu. To nije dobro iskustvo koje želite da ima vaš gost, pa je važna stvar kod toaleta u ugostiteljskom objektu – čistoća. Gosti prljave toalete poistovećuju sa kuhinjom, stoga je preporuka da se u nekoliko navrata tokom radnog dana proverava ovaj deo restorana i da pažljivo vodite računa o higijeni.

kuhinja restoran

#7 Napravite svoj website

U visoko konkurentnoj ekonomiji u kojoj danas živimo, veoma je važno koristiti svaki marketinški alat koji vam može pomoći da se vaše poslovanje razlikuje od konkurencije. Ali osim veće konkurencije, digitalna era u kojoj živimo pruža vam neverovatne mogućnosti da lakše i brže dođete do potencijalnih kupaca nego ikada pre.

Pre nego što neko odluči da dođe u vaš restoran, verovatno će vas pronaći online. Zbog toga je vaše prisustvo na internetu jako važno. Uložite novac u aplikacije i sarađujte sa kompanijama koje vrše dostavu.

Koristite fotografije enterijera da biste pokazali atmosferu svog restorana, privukli nove mušterije i pružili svojim potencijalnim gostima ideju šta ih očekuje.

#8 Marketing na društvenim mrežama

Slike zaista govore više od hiljadu reči. Ažurirajte vaše profile na društvenim mrežama redovno i postavljajte primamljive slike hrane i pića sa vašeg jelovnika.

A ukoliko želite da se vaši gosti osećaju posebno podelite slike koje su uslikali i postavili na društvenim mrežama. Time pokazujete koliko cenite svoje mušterije, a takođe dajete lični pečat vašem brendu. To je ujedno jedan od najboljih načina reklamiranja, a besplatan je.

Upamtite za kraj

Brendiranje nije samo dizajn i spoljašnji izgled. Proces razvoja brenda obično započinje i pre otvaranja restorana, međutim početni dizajn evoluira tokom vremena kao odgovor na novu hranu, stilove ili klijentelu. Vlasnik restorana može da ažurira i unapredi brend tako što će se usredsrediti na stvari koje potrošači najviše vole, poput hrane koja je najtraženija u meniju.

Uspešan razvoj brenda je dugotrajan proces. Restoran može intenzivirati prepoznavanje svog imena na razne načine. To pre svega podrazumeva već pomenutu štampu na upaljačima, kesicama šećera i salvetama.

Imajte na umu da brendirane kompanije lakše privlače kupce jer im treba manje vremena za odlučivanje. Potrošači će se pre odlučiti za restoran koji je na dobrom glasu, ali pripazite, takvi potrošači imaju veća očekivanja koja je neophodno ispuniti.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava