Kako dizajnirati kuhinju u samo nekoliko koraka

Pročitano: 953 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Kuhinja je prostor za iskazivanje ljubavi prema pripremi hrane i pokazivanje kulinarskih talenata. Zato je potrebno da o njenom dizajnu mislite na vreme, kako biste zaista uživali u pripremi jela za sebe, porodicu i prijatelje.

Prilagodite se prostoru namenjenom za kuhinju i od njega stvorite mesto kao krojeno za vas i vaše specijalitete.

Ukoliko se ovde ne osećate prijatno i domaćinski, verovatno vaša ljubav prema hrani neće doći do izražaja onako kako bi zaista mogla.

Kao što svaka kuhinja mora da sadrži potrebnu opremu, kuhinjske elemente i ostalo, tako je jednako značajno da prema dizajnu bude prilagođena potrebama korisnika, kao i obliku i veličini prostora.

Zato nastavite sa čitanjem teksta i pogledajte koje savete po pitanju dizajna kuhinje smo izdvojili za vas.

Oblik kuhinje prilagođen prostoru i potrebama ukućana

Raspored elemenata u kuhinji igra najvažniju ulogu u pogledu dizajna, dok njega ne posmatramo kao puko nabacivanje radnih delova i opreme nasumično.

Zbog ljubitelja kuvanja ističemo ergonomiju kao mogućnost da kuhinjski prostor bude usaglašen sa njihovim potrebama. Verujemo da će vam biti mnogo lakše kada je sve na dohvat ruke, a kako bi se to obistinilo ergonomija mora biti na visokom nivou.

Zato u nastavku pogledajte koji to modeli kuhinja postoje i kako se odlučiti za neki od njih.

americka kuhinja sudopera stolice police

#1 Jednozidna kuhinja - najpogodnija za mali prostor za pripremu hrane

Tip kuhinje koji nam pokazuje kako svi elementi koji čine ovaj prostor mogu da se nađu na jednom zidu, dok se istovremeno ne narušava kvalitetan odnos funkcionalnosti i uštede prostora.

Takođe, pored radnog dela i polica, direktno iznad ovog dela će biti viseći deo, tako da ćete praktično sve imati na dohvat ruke.

Kreirajuću kuhinji koja se nalazi na jednom zidu neophodno je razmišljati vertikalno i kompletno iskoristiti celu površinu. Najbolje je da viseći deo sa policama bude dovoljno visok, čak i do plafona ako treba.

Maksimalno iskoristite prostor za radni deo kuhinje gde ćete pripremati namirnice. Neka sa jedne strane bude sudopera, a sa druge frižider, dok će u sredini biti što širi prostor za rad.

#2 Kuhinja galerija - maksimalno iskorišćavanje prostora za skladištenje

Galerijska kuhinja se sastoji od dva reda ormarića koji su okrenuti jedan prema drugom. Svaki od njih popunjen je sa manjim fiokama i delovima za skladištenje kojih ima toliko da će vam gotovo sigurno stati sva potrebna oprema i elementi za rad.

Zbog svoje funkcionalnosti ne zahtevaju dodatne prostore za skladištenje u vidu spoljnih ormarića, što pruža dodatni komfor za sve one koji žele da se fokusiraju na rad u kuhinji.

#3 Kuhinja u obliku slova “L”

Kuhinja u obliku slova L je jednako korisna kako za manji tako i za veći prostor, ali je veoma bitno pametno dizajnirati i u ugao postaviti ormariće i police koji neće smetati jedni drugima.

Ukoliko se ugradnja obavi kako treba, ovaj tip kuhinje predstavlja jedno od najskladnijih rešenja sa veoma praktičnom namenom.

Dobićete odlično rešenje koje će vam omogućiti da zavolite kuvanje i postanete pravi majstor.

Ne samo da ćete na pravi način iskoristiti ugao kuhinje, već dobijate i više mesta za druge aktivnosti i skladištenje opreme.

#4 Kuhinja u obliku slova “U”

Kuhinju u obliku slova U zamislite kao spoj elemenata raspoređenih na tri zida, a takav dizajn je najprilagodljiviji za veliki prostor.

Iako pruža značajno više prostora u odnosu na druge tipove dizajna, u kreativnom smislu može biti pogrešno rešenje, jer se zauzima veliki prostor kuhinjskim elementima sa sve tri strane. Ovo se naročito ističe kada su sa sve tri strane ugrađeni i viseći delovi.

Ovo zatvaranje kuhinje možete izbeći tako što će se sa jedne strane makar zaobići ugradnja polica i visećeg dela.

#5 Ostrvo kuhinja - poznatije kao Američka kuhinja

Američka kuhinja je veoma moderno rešenje, gde je kuhinja zamišljena tako da se na sredini prostorije nalazi radni deo za pripremu jela, ručavanje i ponekad sudopera.

Okolo su viseći elementi, police i ostali delovi za skladištenje kuhinjske opreme i namirnica.

Američka kuhinja je savršena za one koji tokom pripreme obroka vole da se druže i provode zajedničko vreme sa prijateljima i porodicom. Ovakav dizajn kuhinje to zaista i omogućava.

Odaberite praktične i lepe podove za svoju kuhinju

Drugo bitno pitanje za uređenje kuhinje jeste odabir podova, pa smo tako pripremili nekoliko mogućnosti:

  • laminat - jednostavan za ugradnju, lak za čišćenje, veoma otporan i značajno pristupačniji;
  • keramičke pločice - predstavlja veoma izdržljiv materijal, koji će se veoma lako uklopiti u različite tipove enterijera;
  • parket - kod parketa za kuhinju je potrebno da bude veoma visokog kvaliteta kako bi bio otporan na potecnijalnu vlagu i habanja.

Raspored kuhinjskih uređaja

Kao idealno rešenje za raspored kuhinjskih uređaja nameće se trouglasti koncept, pri čemu će najvažniji šporet, sudopera i frižider biti dovoljno blizu jedna druge.

Rezultat je veća praktičnost za onoga ko priprema hranu, pa će mu sve biti na dohvat ruke kada god zatreba. Nije kod svih vrsta dizajna moguće postići ovaj trougao, ali se preporučuje da se on primeni kada godi je to moguće.

Dizajnirajte kuhinju prema sopstvenim mogućnostima, rasporedu stana i veličini prostorija. Nadamo se da će vam naši saveti biti korisni ili makar kao polazna tačka za razmišljanje tokom uređenja. Srećno!

 

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava