Kako urediti kuhinju uz dozu elegancije?

Pročitano: 201 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Kuhinja je srce svakog doma, mesto gde se okupljaju porodica i prijatelji, gde se priprema hrana i gde se uživa u nezaboravnim večerama.

Kako biste svoju kuhinju uredili tako da odiše domskom toplinom, ali i da sačuva svoju suptilnu otmenu notu, potrebno je pažljivo planiranje detalja koji će stvoriti takvu atmosferu.

U ovom tekstu, delimo sa vama nekoliko ključnih saveta i ideja kako da uredite svoju kuhinju uz dozu elegancije.

Odaberite kvalitetne materijale

Prvi korak ka elegantnoj kuhinji je odabir kvalitetnih materijala. Kada birate pločice za pod ili zidove, birajte one sa finim detaljima i teksturama koje će dodati sofisticiranost prostoru.

Kuhinju bi trebalo dobro opremiti neophodnim kuhinjskim priborom. Tu spadaju šerpe, lonci i poklopci, tiganj i pleh za rernu, lep set tanjira i šoljica za kuću, oštri i kvalitetni noževi, a ne smete zaboraviti ni na čaše za vino.

Simbol prave elegancije i otmenosti su one iz kolekcije Riedel.

Takođe, koristite visokokvalitetne materijale za radne površine, kao što su mermer ili granit.

Minimalistički dizajn

Elegancija često dolazi iz jednostavnosti. Minimalistički dizajn kuhinje sa čistim linijama i bez suvišnih detalja može stvoriti sofisticiranu atmosferu.

Odaberite jednostavne kuhinjske elemente, kao što su ravne bele ili crne kuhinjske površine, koje će se uklopiti u svaki stil enterijera.

Međutim, da biste sprečili da vaš prostor izgleda isuviše sterilno, ključnu ulogu igraju boje i tonovi, čime ćemo se pozabaviti u nastavku teksa.

Boje i kontrasti

Igra boja i kontrasta može dodati dozu topline vašoj kuhinji. Odaberite neutralne boje kao osnovu, poput bele, sive ili bež, a zatim dodajte detalje u kontrastnim bojama, kao što su tamnoplava ili crna. Na taj način, stvorićete ravnotežu između svetlih i tamnih tonova.

Rasveta

Pravilno osvetljenje je ključno za stvaranje elegantne atmosfere u kuhinji. Kombinujte različite izvore svetlosti, kao što su ugradne svetiljke, podna rasveta ili lusteri, kako biste postigli ravnomernu rasvetu celog prostora.

Takođe, razmislite o postavljanju svetlećih traka ispod kuhinjskih elemenata, što će dodatno naglasiti eleganciju prostora.

Radi postizanja željene tople atmosfere, neka vam rasveta u kuhinji naginje ka toplim, žutim tonovima, umesto belih led sijalica.

porodicna vecera

Osvežite prostor detaljima

Detalji mogu učiniti veliku razliku u izgledu vaše kuhinje. Dodajte elegantne lustere iznad kuhinjskog ostrva ili trpezarijskog stola, koji će biti istovremeno funkcionalni i dekorativni.

Takođe, dodajte zanimljive detalje poput ukrasnih tanjira na zidovima ili staklenih vaza sa cvećem na radnim površinama.

Pored vaza sa cvećem, možete uzgajati i saksijsko bilje, poput začina koje ćete kasnije koristiti u kuvanju.

Dodajte diskretne lampice na bateriju koje će uneti večernju romantiku. Možete ih pozicionirati oko ivica kuhinjskog dela, ili oko biljčica u saksijama.

Pokoja mirisna svećica kao detalj na vašem radnom delu neće smetati.

Na nekoj od polica može se naći vaš omiljeni kuvar sa receptima ili vaš lični kuvar u koji sami zapisujete recepte koje pronađete na internetu ili koje sami smislite.

Uvek je zgodno da vam se takva neka knjižica nađe pod ruku kad treba da skuvate ručak, a nemate ideju šta biste mogli.

Funkcionalnost

Ne zaboravite, važno je da kuhinja bude sređena i uredna, ali pre svega treba da bude uređena za lakši i udobniji rad u njoj.

Pažljivo planirajte raspored elemenata kako biste imali dovoljno prostora za pripremu hrane i odlaganje posuđa.

Ugradite kvalitetne kuhinjske aparate koji će vam omogućiti efikasno kuvanje i pečenje. Ako ste strastveni obožavalac kafe ili čaja, obezbedite dovoljno prostora za aparat za kafu, kao i ketler.

Ako na vašem radnom kuhinjskom delu ima previše dekorativnih elemenata ili posuđa, to može znatno usporiti vaš rad i kretanje po kuhinji.

Takođe je važno da na određenom mestu u kuhinji skladištite potrebnu hemiju za čišćenje i održavanje radnih površina, pločica i podova, stola i posuđa. Nek se tu nalaze i krpe i sunđeri, rukavice za čiščenje i pranje.

Ukoliko često kuvate, nabavite rukavice, podmetače i kecelje. Neka vam na vidnom i zgodnom mestu stoje okačeni cegeri kad krenete u kupovinu, kako biste izbegli skladištenje plastičnih kesa.

Ne zaboravite da zimski period donosi zimnicu! Da li ste razmišljali gde ćete da je stavite? Da li će ona biti u kuhinji ili imate posebnu ostavu, špajz, samo za nju?

Uređivanje elegantne kuhinje zahteva posvećenost i izoštreno oko za detalje, kao i investiciju prilikom odabira pravih, kvalitetnih elemenata.

Ukoliko nemate inspiraciju kako da uredite kuhinju, pomoć možete potražiti od stvarnih ali i virtuelnih prijatelja - Pinteresta!

Kombinacija kvalitetnih materijala, minimalističkog dizajna, boja i kontrasta, detalja, rasvete i funkcionalnosti će vam pomoći da stvorite moderan prostor koji je istovremeno elegantan i praktičan.

Elegantna kuhinja ne samo da treba da izgleda dobro, već bi trebalo da bude i funkcionalna. Ipak je to njena primarna svrha.

Uživajte u procesu uređenja kuhinje i stvorite prostor u kojem će se svi ukućani i gosti osećati prijatno, te će poželeti da se na takvom mestu redovno okupljaju.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava