Saveti za uređenje male kuhinje

Pročitano: 797 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Mali stanovi i domovi mogu biti i te kako udobni, ali mali kuhinjski prostor definitivno spada u jedan od njihovih glavnih nedostataka. Srećom, postoji mnoštvo ideja za uređenje male kuhinje koje pomažu da se maksimalno iskoristi prostor.

Optimalan raspored elemenata, kućni aparati odgovarajućih dimenzija ili pak ugradni kuhinjski uređaji samo su neka od rešenja. Bez obzira na to da li je kuhinja ograničena na jedan zid ili je ušuškana u uglu, postoji mnogo korisnih i pametnih saveta kako da uredite kuhinjski prostor i da budete zadovoljni. Pročitajte.

Postavite frižider na pravo mesto

Raspored i dobra organizacija kućnih aparata su od ključnog značaja ako želite da kuhinja izgleda lepo i da bude funkcionalna. Dok manje kuhinjske uređaje poput tostera i seckalica uvek možete skloniti u kuhinjski ormarić, pronalaženje idealnog mesta za frižider ili šporet može biti pravi izazov.

Frižider je veliki kuhinjski uređaj i njegova veličina nekada može doprineti da se kuhinja čini još manjom nego što zapravo jeste. Najbolje je smestiti ga u uglu kuhinje. Pritom, naravno, morate posebno obratiti pažnju na smer otvaranja vrata ili da potražite modele za reverzibilnim vratima i tako prilagodite položaj uređaja ograničenom kuhinjskom prostoru.

Dobar izbor su uski i visoki frižideri, a jedna od sjajnih mogućnosti za male kuhinje su ugradni rashladni aparati. Koristeći inovativne tehnologije, renomirani proizvođači stalno razvijaju dizajn i karakteristike uređaja. Tako su na domaćem tržištu na raspolaganju Bosch frižideri, Lg, Beko, Gorenje i modeli brojnih drugih poznatih brendova koji se lako uklapaju u svakoj kuhinji.

Iskoristite slobodan prostor na zidovima

Mnogo je sitnih kuhinjskih predmeta, poput činija, noževa, daski za sečenje ili nekih dekorativnih detalja koje se često mogu videti na radnim površinama kuhinje. Zbog svoje veličine, ne zauzimaju mnogo prostora, ali opet mogu biti smetnja u toku pripreme hrane. Iskoristite svaki slobodan zid u kuhinji i napravite police na kojima možete naređati ove predmete. Takođe, viseće police za posuđe vam mogu biti od velike koristi, kao i magneti na zidu iznad radne površine gde možete kačiti noževe.

Na policama možete naređati začine, omiljene čajeve ili šoljice raznih boja i time učiniti kuhinju lepšom. Možete dodati i posebnu policu za tanjire kako bi vam uvek bili nadohvat ruke.

Ako nema kuhinjskog ostrva, stočić je odlična zamena

Možda deluje nelogično dodavati kuhinjsko ostrvo u maloj kuhinji. Međutim, ono ne mora biti ogromno, a može biti od velike koristi. Najbolje je da od stočića napravite nešto poput kuhinjskog ostrva. Možete mu ugraditi točkiće kako bi bilo mobilno. Tako vam nikada neće smetati, jer ga možete premeštati tamo gde vam najviše odgovara.

Ukoliko je moguće, idealno rešenje je da pokretnom stočiću dodate nekoliko fioka. Na taj način dobijate i više prostora za skladištenje posuđa i escajga. Sasvim je izvesno da je svaki dodatni prostor od velike dragocenosti u maloj kuhinjii. Na njemu možete jesti ili u toku pripreme hrane odložiti namirnice i začine koji su vam potrebni.

Zidovi i kuhinjski elementi u beloj boji

Bojenjem ormarića, kuhinjskih elemenata i polica u istu ili sličnu nijansu boje kao što su i zidovi, možete da učinite da vaša kuhinja bar vizuelno izgleda prostranije i veće. Ovo zaista funkcioniše kada je u pitanju bela boja i daje najviše prostora da eksperimentišete sa drugim nijansama. Takođe, u malim kuhinjama je svaki centimetar prostora zauzet a nekada i prenatrpan, a bela boja čini da prostor izgleda uredno i prostrano.

kuhinjski aparati uređenje

Fioke i ormarići od poda do plafona

Fioke i ormarići su mesta koja daju puno prostora, pogotovo kada su u pitanju male kuhinje. Mogu vam pomoći da bolje organizujete kuhinjski pribor i namirnice, te da uvek znate gde se nalazi ono što vam je potrebno.

Ormarići od poda do plafona su dobra ideja kako biste lakše podelili posuđe i pribor na osnovu toga koliko ga često koristite. U ormarićima koji su visoko možete odložiti ono posuđe koje ne upotrebljavate svakog dana. Tako vam ono neće smetati, a opet će biti dostupno. U fiokama i ormarićima u donjem delu, blizu poda, možete smestiti sve ono što je u svakodnevnoj upotrebi.

Posuđe i hranu u fiokama i ormarićima možete sačuvati od sunca ili vlage i osloboditi prostor na radnim površinama. U plićim fiokama možete čuvati escajg. Veće pregrade su pogodne za šerpe, tepsije ili tiganje, koje je bolje držati na dnu zbog težine.

Kod malih kuhinja je najvažnije da maksimalno iskoristite prostor koji vam je na raspolaganju. Uz ove savete i kreativnost napravite savršen raspored. Čak i najmanja kuhinja može biti praktična i dovoljno prostrana ukoliko umete da je organizujete na pravi način.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava