Korisni saveti - kako da zavolite kuvanje

Pročitano: 968 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Potreba za hranom se zajedno sa potrebom za disanjem i konzumiranjem vode, ubraja u fiziološke, odnosno osnovne ljudske potrebe. Hrana nam donosi neophodne nutrijente, snabdeva telo energijom i obezbeđuje normalno funkcionisanje organizma. Svako od nas želi da konzumira pažljivo pripremljenu, ukusnu i zdravu hranu.

Međutim, osobe koje imaju odbojnost prema kuvanju, neretko se odlučuju za naručivanje hrane koja nije uvek najzdravija. Baš iz tog razloga, samostalna priprema hrane idealno je rešenje, bilo da živite sami ili sa porodicom. Ukoliko niste ljubitelji kuvanja, ovaj proces može biti prilično naporan.

Međutim, rešenje postoji, a samo nekoliko jednostavnih koraka predstavljaju sjajan put ka razvijanju ljubavi prema kuvanju. U narednim redovima čekaju vas korisni saveti koji će vam pomoći da uživate u vremenu provedenom u kuhinji.

#1 Odeća za kuvanje - obezbedite prijatnost pored šporeta

Iako na prvi pogled deluje kao da garderoba nema velikog udela u prijatnom osećaju u kuhinji, to nije sasvim tačno. Udobna odeća veoma je važna za potpun užitak pripreme hrane. Sigurni smo da želite da izbegnete znojenje nastalo usled grejanja koje dolazi od šporeta, koje se posebno naglašava tokom letnje sezone.

Stoga je naš savet da odaberete kvalitetne majice za žene i muškarce za zanimljive kuhinjske majstorije. Majice od pamuka i drugih prijatnih materijala obezbediće vam komfor, a vaša koža će disati, te će znojenje biti prisutno u manjoj meri. Kada je reč o donjem delu garderobe, odaberite udobnu trenerku ili helanke koje su sastavni deo vašeg kućnog stajlinga. Videćete da će celo iskustvo kuvanja biti značajno unapređeno, a da ćete svakog puta sve više uživati kuvajući!

Naravno, kako čitav užitak ne bi bio pokvaren, predlažemo vam da preko odeće obučete kecelju i na taj način izbegnete prskanje ulja i druge fleke koje mogu nastati tokom pripreme hrane.

Savetujemo vam da odaberete kecelje primamljivog dizajna, sa šaljivim natpisom ili neobičnim motivima. Na ovaj način ćete svaki put jedva čekati da je obučete i zaputite se u prostorije za pripremu hrane!

#2 Ambijent - kako organizovati kuhinju tako da poželite da uđete u nju

Poznato je da uređenje životnog prostora može uticati na raspoloženje, a u ovom slučaju na buđenje želje za kuvanjem. Tu pre svega mislimo na odabir nameštaja, boje za zidove i nameštaj, raspored kuhinjskih elemenata, električnih uređaja i slično.

Neke od stavki koje “ubijaju” želju sa kuvanjem kod žena upravo su neadekvatan dizajn kuhinje, nedostatak uređaja poput mašine za sudove, manjak prostora i slično.

Mnoge osobe izbegavaju da se upuste u pripremu jela, jer ih sama pomisao na pranje desetina sudova i boravak u skučenom prostoru odbija od procesa pripreme u istima. Međutim, to ne znači da mala kuhinja automatski znači da je u njoj nemoguće pripremati obroke. Pitanje koje se nameće je:

Na koji način kreirati funkcionalan kuhinjski prostor?

Pre svega, u vašoj kuhinji treba da postoji radna ploča na kojoj ćete moći da seckate i pripremate sve hranljive namirnice za ukusna jela. Pored toga, začine i neophodan pribor treba da vam bude nadohvat ruke, ali tako da napravite balans i ne preterate, te stvorite osećaj skučenosti i natrpanog prostora.

Za male kuhinje birajte neutralne boje poput bele i nežnih, pastelnih nijansi, a monotonost razbijte pažljivo dizajniranim pločicama i drugim sitnicama.

muskarac i zena u kuhinji

#3 Prijatna atmosfera - kako da kuvanje bude zabava

Dolazimo do trenutka kada ulazite u kuhinju.

Šta je to što vas zapravo sprečava da kuvate?

Odgovor je možda sasvim jednostavan, te razlog leži u lenjosti, mrzovolji i dosadi. Ali, dobra vest je da se i ove prepreke mogu prevazići. Za početak možete pustiti laganu muziku i kreirati prijatnu atmosferu u prostoru. Neka prvo jelo koje pripremate bude što jednostavnije, ali opet dovoljno interesantno. Primera radi, možete se odlučiti za spremanje piletine sa pečurkama.

Ovo ukusno jelo sastoji se od svega nekoliko sastojaka, a vaš glavni zadatak je seckanje namirnica i njihovo dinstanje. Takođe, pripremanje hrane koja se peče spada u jednostavnije zadatke za početnike u kuhinji. Odaberite neki od ukusnih recepata i zasucite rukave!

Predlažemo vam da namirnice spremite pre samog upuštanja u pripremu, tako da proces bude što jednostavniji i bez opterećenja.

Prijatnoj atmosferi doprineće i dobro društvo u kuhinji. Ako živite sa višečlanom porodicom ili partnerom, provedite zajedničke trenutke i zakoračite u zajedničku avanturu pripreme hrane. Na ovaj način zabava gotovo da je zagarantovana!

#4 Kupovina i čuvanje namirnica - važna stavka u čitavom procesu

Verovatno se pitate kakvu ulogu namirnice imaju u buđenju želje za kuvanjem. Interesantno je da veliki broj muškaraca i žena odustane od kuvanja jer nema sve neophodne namirnice za pripremu jela, a usled nedostatka vremena, nije izvodljivo otići u kupovinu i spremiti obrok.

Stoga je naš savet da jedan dan nedeljno bude rezervisan za posetu pijaci i supermarketu, odnosno za kupovinu svežih namirnica koje će postati deo ukusnih jela.

Kada znate da se u frižideru i zamrzivaču nalaze sve neophodne namirnice, a da su na policama smešteni ukusni začini, upuštanje u pripreme obroka je znatno lakše i veća je verovatnoća da ćete zakoračiti u ovaj proces. Ukoliko ste jedni od onih koje vole da planiraju, savetujemo vam da upravo to uradite sa obrocima.

Uživaćete u istraživanju recepata, osmišljavanju novih jela i pronalaženju inspiracije na najrazličitije načine.

Nadamo se da su vas naši saveti inspirisali i podstakli da se upustite u kuhinjske majstorije i pomoću nekoliko trikova kreirate prijatnu atmosferu u kojoj ćete uživati u pripremi ukusnih jela!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava