Kako je portugalsko vino "Porto" profitiralo od rata između Britanije i Francuske

copyright
Copyright: pinteres.com
Pročitano: 930 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(0 glasova)

Portugalsko vino "Porto" već decenijama spada u red najkvalitetnijih i najomiljenijih vina na svetu i mnogima je prva asocijacija na ovu mediteransku zemlju. Ipak, Portugalci mogu zahvaliti Britancima, tačnije francusko-britanskom ratu u 17. veku, na tome što je ovo vino danas ovoliko popularno.

Naime, vinogradi koji se nalaze duž obalu reke Duoro na severu Portugala su već hiljadama godina proizvodili vino, kada je Francuska 1660. godine, zbog političkih nesuglasica, zabranila izvoz čuvenog francuskog vina "Bordo" Velikoj Britaniji.
Pošto su Britanci poznati kao veliki ljubitelji alkoholnih pića, britanski trgovci koji su živeli u Portugalu, ponudili su svoje vino kao zamenu za Bordo. Ipak, prve pošiljke vina koje su dostizale do Britanije su često bile pokvarene jer je pomorski put bio predugačak.
Pronicljivi Portugalci su se dosetili da u svoje vino dodaju malu količinu slatke rakije, koja je produžavala rok trajanja vina. To je rezultiralo jačim, bogatijim i slađim ukusom koji se Britancima posebno dopao, pa je sve veći broj britanskih trgovaca hrlilo u lučki grad Porto kako bi što više razvili proizvodnju i isporuku ovog vina.

Vremenom su proizvođači ovog vina skraćivali period fermentacije kako bi se šećeri zadržali u njemu u što većoj količini, kako bi vino dobilo još slađi i jači ukus koji su Britanci toliko voleli. Kako je rasla Britanska imperija, tako je rasla i proizvodnja Porto vina, koja ni dan danas ne prestaje.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava