Pariske pekare – kako da opremite pekaru po ugledu na Francuze

Pročitano: 760 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Izdašni i ukusni seoski hlebovi, penasta peciva i kroasani – pariske pekare su sinomim za ukusne poslastice od testa. Ako želite da otvorite pekaru i inspiraciju tražite u francuskom pekarskom umeću, spremite se za jedan dug i zanimljiv put do ostvarenja cilja.

Kao i većina startup-a, pokretanje pekare zahteva dobar poslovni plan, pametne strategije brendiranja, uz podrazumevane pekarske veštine. Koje korake treba preduzeti da bi se opremila pekara po ugledu na Francuze i najelitnije pekare Pariza? Pročitajte!

Izgradite svoj brend

Ako je vaš krajnji cilj da pokrenete pekarski posao, nikada nije prerano da počnete da gradite ime i identitet vašeg brenda. Možete početi tako što ćete dokumentovati svoje uspehe u pečenju na društvenim mrežama. Neke od vizuelnijih platformi, poput Instagrama, bile bi dobro mesto za početak.

Radeći ovo na početku karijere, već ćete steći publiku koja će biti upoznata sa vašim dizajnom, stilom i specijalnostima. To znači da ćete biti u boljoj poziciji da promovišete i oglašavate svoje poslovanje u godinama koje dolaze.

Brendiranje je kompleksan proces – pažljivo birajte svoj logotip, osmislite zanimljiv slogan i “prenesite” brend sa društvenih mreža u enterijer svoje pekare. Postoje razni kreativni načini da brendirate prostor, od reklamnih postera, preko štampanja cenovnika sa nazivom i logom pekare, do izbora modela držača za cene.

Možete okrečiti pekaru (ili jedan zid) u bojama brenda, dekorisati izlog ili da postavite A table za reklame ispred ulaza – po ugledu na simpatične pekare na pariskim ćoškovima. Kvalitetna oprema za obaveštenja kao što su info table, te ramovi i nosači postera, idealno je rešenje kada želite da privučete pažnju i podstaknete ljude da svrate u vašu pekaru.

pekara peciva

Istražite tržište

Istraživanje tržišta je ključni deo pokretanja svakog posla. Na osnovu aktuelnog stanja na tržištu ćete donositi sve buduće poslovne odluke. Zbog toga je važno da znate što više o pekarama u svom gradu, o njihovoj ponudi, kao i da li u svom asortimanu peciva nude francuske specijalitete koje želite da pravite i prodajete.

Detaljno istraživanje može da vam pomogne da otkrijete čega na tržištu nema i popunite tu prazninu. Primera radi, ako ste pronašli lokaciju za svoju pekaru i u blizini ima nekoliko pekara i poslastičara, ali nijedna nije specijalizovana za pekarske proizvode bez glutena – ovo može biti vaša šansa! Iskoristite prednost, osmislite jedno (ili više vrsta peciva) koje ćete predstaviti kao “specijalitet kuće” i ujedno dostupno samo u vašoj pekari. Udovoljavajući potrebama i načinu života svojih kupaca, bićete u boljoj poziciji da povećate profit.

Dobro isplanirajte finansije

Pokretanje pekare je velika obaveza i odgovornost koja zahteva i ogromne finansijske napore i ulaganja. Pre nego što se prijavite za poslovni zajam, hipoteku ili zakup, odvojite vreme da procenite koliko vam zaista novca treba. Kao početnik u poslovnom svetu sasvim je izvesno da ćete imati velike troškove. Pripremite se tako da imate dovoljno sredstava da platite iznajmljivanje prostora, svu potrebnu opremu, radnike.

Osim ako ne iznajmljujete prostor u kom je nekada bila pekara i koji ima svu opremu na licu mesta, moraćete da kupite sopstvenu opremu. Postoje brojne opcije i dostupne finansijske olakšice za preduzetnike početnike. Ako nemate lični fond, raspitajte se da li ispunjavate uslove konkursa za subvencije ili treba da podignete poslovni kredit da biste opremili pekaru.

Takođe, ne zaboravite da i promocija poslovanja košta. Možda za početak možete pokušati sa jeftinijim metodama digitalnog marketinga, ali svakako će doći trenutak kada morate investirati i u druge vrste reklama. Premda ne morate da oglasite na bilbordu ili televiziji da ste otvorili pekaru, dobro bi bilo da uložite u štampani promo materijal – brošure, vizit karte, relamne postere i slično.

Ako želite da se za vaš brend čuje, a nemate dovoljno znanja ni vremena da se posvetite marketingu, moraćete da angažujete profesionalce iz sveta digitalnog oglašavanja. Postarajte se da u svom finansijskom planu precizno navedete sve troškove da biste znali koliko je vaša pekara zapravo “veliki zalogaj”.

Lokacija pekare – kao u Parizu

Kada je u pitanju pronalaženje savršene lokacije za vaše poslovanje, postoji mnogo faktora koje treba razmotriti. Da bi pekara istinski podsećala na one u francuskoj prestonici, pronađite prostor na nekoj atraktivnoj lokaciji, u pešačkoj zoni ili u ulici/ na ćošku gde svakodnevno prolazi veliki broj pešaka.

Odabir pravog mesta za vaš novi posao je izazovan zadatak, ali i jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti kada pokrećete pekaru. Dobra lokacija može da obezbedi dugovečnost i profitabilnost vašeg poslovanja. Idealno bi bilo da ima dovoljno prostora za mini-baštu, odnosno bar jedan ili dva stola ispred izloga, sa osiguranim mestom za dekorativne saksije sa cvećem.

Naravno, savršena lokacija je ona koja se uklapa u vaš budžet.

Unajmite samo osnovno osoblje

U prvim danima poslovanja, jedan od vaših najvećih troškova biće plate. Zbog toga je važno da zapošljavate mudro i polako povećavate broj zaposlenih. Tokom prvih meseci, dok se ne čuje za vašu “malu francusku pekaru na uglu”, te dok ne steknete bazu lojalnih kupaca, pokušajte da troškove održite niskim. Unajmite samo osnovno, minimalno osoblje koje je potrebno pre nego što osnažite svoje poslovanje.

Uložite u enterijer

Francuske pekare su po mnogo čemu jedinstvene u svetu. Pored specifičnog ukusa peciva i slatkiša, može se reći da je dizajn enterijera ono što pekare u Parizu čini upečatljivim. Boho, romantičan, retro i rustičan stil, sa puno ukrasnih umetničkih detalja, suptilna kombinacija drveta i stakla, svetli tonovi zidova i simpatični ramovi i slike – čine interesantan dekor i izuzetno prijatan ambijent.

Ako vaš budžet dopušta angažovanje arhitekte, unajmite profesionalca koji će osmisliti svaki kutak. S druge strane, ukoliko ste finansijski ograničeni, pokušajte da svoj san o pariskoj pekari ostvarite sami – korak po korak, držeći se minimalizma i pažljivo birajući detalje. U svakom slučaju, izbor nežnih vintidž elemenata u enterijeru uvek će biti pun pogodak.

Kreirajte pametan biznis plan

Pre nego što otvorite vrata svoje pekare za kupce, važno je da napravite dobar biznis plan. Kreirajte poslovnu strategiju i učvrstite poslovne ciljeve. Poslovni plan treba da sadrži vaše prethodno istraživanje tržišta, uvide o konkurenciji, informacije o vašoj ciljnoj publici, nacrt marketinškog i budžetskog plana. Na osnovu svih ovih informacija moći ćete da donosite pametne poslovne odluke, da konstantno upoređujete projektovani prihod sa stvarnom zaradom i tako osigurate dugoročni uspeh vaše pekare.

Koje su najbolje pariske pekare?

Poslastičarnice i pekare u Parizu poznate su po preukusnim pecivima, kolačima i slatkišima. Neke od najpoznatijih su poslatičara Jana Kuvrera, u kojoj možete kupiti tart, praline sa ružom, lešnikom ili mlečnom čokoladom.

Des Gâteaux et du Pain je vodeća pekara i laboratorija Kler Demon. Ovde se može pronaći hleb svih varijanti, peciva za doručak — posebno je tražen chausson aux pommes, slatkiš od jabuke, kao i zeleni kolač od apsinta.

U pekari-poslastičarnici čuvenog kuvara Žila Maršala ne samo da je moguće uživati u čuvenim kolačima sa ukusom limuna, crne čokolade, borovog meda i pistaća, već i u prijatnom i komfornom ambijentu.

Na, kraju u “Utopiji” (Boulangerie Utopie) mogu se kupiti divni sendviči i peciva, koji se prave u “pekarskoj laboratoriji” iza prodajnog pulta. Mnogi veruju das u besprekorni bageti, vekne, rolnice i peciva najbolji ne samo u Parizu, već i u čitavoj Francuskoj.

Ugledajući se na najuspelije i najbolje pekare i poslastičare francuske prestonice uz strateško planiranje, možete se približiti svom cilju – da vaša pekara bude najpoznatija u okruženju.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava