Šta sve (ne) treba da jedete ako imate probleme s varenjem?

Pročitano: 835 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Da li osećate nadutost u stomaku i imate osećaj težine nakon jela? Možda vas često muči gorušica i osećate mučninu? Imate problema sa stolicom? Ako je vaš odgovor bio potvrdan na makar jedno od ovih pitanja, znajte da to nije normalna pojava i da je velika verovatnoća da zapravo imate probleme sa varenjem.

Međutim, ovo nisu jedini simptomi lošeg varenja hrane. Naprotiv, lista je dosta duža, a tu spadaju i problemi sa spavanjem, učestao osećaj umora (bez očiglednog razloga), migrene, česte promene raspoloženja, vrtoglavica, neplanirano mršavljenje ili gojenje, problemi sa kožom (akne, ekcem, psorijaza)...

Uzrok lošeg varenja kod većine osoba je nezdrav i brz način života, kao i nepravilna ili/i neredovna ishrana, stres, konzumiranje alkohola i cigareta. Nažalost, većina nas živi takvim tempom da često nemamo dovoljno vremena za sebe, a svoje zdravlje neretko uzimamo zdravo za gotovo. Ponekad pomoć potražimo kada je određena bolest, koje nismo ni bili svesni, uzela maha te možda bude prekasno za izlečenje, ali to nikako ne smemo da dozvolimo.

Potražite stručnu pomoć

Koje god simptome da imate, od ogromne je važnosti obratiti se lekaru, za stručno mišljenje. Lekar će vas uputiti na dalje analize, među kojima je najpre biohemijska analiza krvi, kako bi pouzdano utvrdili vaš zdravstveni problem.

Ukoliko vi ili vaš lekar sumnjate da vam je prisutna skrivena krv u stolici – FOB test je od ogromnog značaja u daljem dijagnostikovanju. Ovaj test se takođe koristi za rano otkrivanje raka debelog creva, i lekari preporučuju da se svaka osoba starija od 50 godina preventivno podvrgne ovom testu jednom godišnje.

Hrana koju treba da jedete ako imate probleme s varenjem

Neke namirnice su znatno lakše za varenje, a neke čak i pospešuju varenje, stoga ih definitivno treba uvrstiti u naš režim ishrane. Što se voća tiče - banane i (neoljuštene) jabuke i kruške sadrže vitamine i minerale koji pomažu našem sistemu za varenje.

Piletina, riba, i nemasno meso takođe nisu teški za varenje, a uz to su i dosta zdraviji od masnog crvenog mesa. Celovite žitarice tu preporučljive, stoga je hleb od celih zrna čak i poželjno jesti. Braon pirinač je još jedna namirnica koja je bogata vlaknima a laka za varenje.

Mlečni proizvodi ne moraju biti loši za naš digestivni trakt. Naprotiv, jogurt koji sadrži probiotičke kulture i kefir su se do sada pokazali kao odlični saveznici naših stomaka, zahvaljujući kulturama dobrih bakterija. Takođe, od povrća, tamnozelena je boja koju tražimo! To znači da nam brokoli, artičoke, i kupus (čak i kiseo), spanać mogu pomoći u procesu varenja hrane, a čak podstiču redovnu stolicu.

Biljni čajevi, poput nane, kamilice, đumbira, komorača, mogu još kako mogu pomoći da umirite stomak, a ukoliko je stresuzrok vaših problema sa varenjem i mučninom - čaj od bosiljka vam može pomoći u ublažavanju simptoma.

Ne zaboravite da pijete dovoljno vode, što znači minimum litar i po dnevno, a u toku leta, čak i više od toga. Naravno, obratite pažnju na to kako vaš stomak reaguje na određene namirnice, jer postoji mogućnost da ste netolerantni na neku konkretnu hranu ili piće koje često unosite u svoj organizam. Eliminacijom te namirnice iz svog režima ishrane još kako možete povoljno uticati na svoje zdravlje.

caj u soljici

Hrana koju treba da izbegavate

Ako je neadekvatna ishrana razlog vaših zdravstvenih problema, promenom svojih navika umnogome možete pomoći svom sistemu za varenje tako što ćete izbegavati određene namirnice i tipove hrane.

Poželjno je da ne konzumirate masnu hranu prženu u ulju, kao i začinjenu hranu, jer mogu dovesti do dijareje, grčeva u stomaku, i gorušice. Veštački šećer i veštački zaslađivači takođe mogu uzrokovati dijareju i grčeve u stomaku.

Preterano konzumiranje hleba i peciva otežaće varenje i dovesti do nadimanja stomaka i gasova. Ukoliko vam mlečni proizvodi, poput sireva, mleka, i jogurta, izazivaju nadimanje, gasove, ili/i dijareju – najverovatnije ste netolerantni na laktozu, što znači da bi bilo dobro da izbegavate ove namirnice.

Pasulj, grašak i boranija su, iako zdravi, veoma teški za varenje, a takođe izazivaju nadimanje i grčeve u stomaku, što svakako nije normalno. Razlog tome je to što naše telo nema enzime potrebne za razgradnju proteina i vlakana iz mahunarki, stoga bakterije u našem digestivnom traktu preuzimaju tu ulogu, a ispuštaju gas. Stoga je preporučljivo, pre kuvanja, zrna potopiti u vodu na 6-8 sati, što će neutralisati inhibitore enzima, i naravno, trudite se da vam ishrana bude raznovrsna.

Citrusno voće, poput limuna, limete, narandže, grejpfruta može uznemiriti vaš stomak jer je bogato vlaknima i kiselo. To naravno ne znači da ne treba uopšte da jedete citrusno voće, ali definitivno treba da povedete računa o količini koju unosite, kao i da to nikako ne radite na prazan stomak, ali i da pijete dosta vode kad jedete nešto kiselo.

Čokolada, kafa, gazirana i energetska pića su takođe na listi namirnica koje ne bi trebalo da konzumirate ukoliko imate probleme sa varenjem, kao i crni i beli čaj, i druga pića koja sadrže kofein.

Slušajte svoje telo

Možda će vam delovati kao da je lista namirnica koje bi trebalo da izbegavate preduga, ali to što je nešto na našoj listi ne znači da će svakome smetati. Najbolje je da svako “sluša” svoj organizam i isprati šta mu prija a šta ne, te da svoj meni prilagodi svojim potrebama.

Kakve god tegobe da osećate, setite se da to nije prirodno stanje vašeg tela i da je potrebno preduzeti određene mere. Naravno, uvek je dobro potražiti stručnu pomoć i obratiti se svom izabranom lekaru, ali u međuvremenu svakako možemo učiniti nešto dobro za sebe. Trudite se da spavate 6-8 sati, jedete zdravu hranu, vežbate ili trenirate, i uvek budete hidrirani. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava