Sastojci i tehnike u molekularnoj miksologiji

Pročitano: 481 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Sastojci i tehnike

U srcu molekularne miksologije je mnogo procesa i sastojaka koji zvuče kao da pripadaju naučnoj laboratoriji, a ne baru. Na primer, kalcijum laktat i natrijum alginat se koriste za pravljenje jestivih koktel sfera kroz procese koji se naziva sferifikacija. Molekularne mohito sfere su jedan popularan primer, i u suštini su štreberski pogled na žele.

Drugi uobičajeni proces je emulzifikacija, koja koristi emulgator za vezivanje dve tečnosti koje se obično ne mešaju, kao što su masti. Kokteli takođe mogu da sadrže suspenziju, u kojoj sastojak poput ksantamske gume zgušnjava tečnost tako da se suspenduje u drugoj tečnosti. Kanisteri sa azotnim oksidom su takođe bili prilično popularni i korišćeni za stvaranje pene sa ukusnim ukusom na vrhu koktela.

In a more straightforward approach, liquid nitrogen or dry ice creates ice-cold drinks that smoke. Great care needs to be taken with these techniques because ingredients at such extreme colds can burn a drinker's throat and internal organs, and no one should consume dry ice.

U jednostavnijem pristupu, tečni azot ili suvi led stvaraju ledeno hladna pića koja se puše. Sa ovim tehnikama treba biti veoma oprezan jer sastojci kod tako ekstremnio niskih temperatura mogu da opeku grlo i unutrašnje organe osobe koja pije, i niko ne bi trebalo da konzumira suvi led.

Među sastojcima koji se primenjuju u molekularnoj miksologiji su kalcijum hlorid, guma bagrema, ksantam guma, sojin lecitin, želatin i druga sredstva za želiranje kao što je agar-agar. Neki od njih su donekle uobičajeni sastojci koji se koriste za prilagođavanje standardnih recepata za specijalizovane dijete, uključujući pečene proizvode bez glutena i veganska jela.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava