Marmelada od ringlova pečena u rerni

Sezona je šljiva i uveliko su stigle šljive koje se zovu ringlovi. Nisam istraživala zašto ih tako zovu ali su meni uvek bile interesantne jer ih ima u više boja i to žute i crvene. Onako male i okrugle su me uvek privlačile svojim neobičnim izgledom i bojom. U mom voćnjaku imam jednu takvu šljivu koja je imala plod žute boje ali vremenom, oprašivanjem od drugih šljiva, plodovi su postali svetlo zeleni i malo izduženi. U početku sam mislila da je plod nedozreo i uvek bi mi propadale na drvetu dok nisam shvatila da se vremenom plod promenio. Već sam pravila džem od ovih istih šljiva ali su tada bile okrugle i žute i kuvala sam na šporetu pa je i džem bio žut i svetle boje. Ovaj sada ima maslinasto zelenu boju i pekla sam ga u rerni. Uvek mešam izraze džem i marmelada te sam zato ovaj nazvala marmelada a vi mi ne zamerite ako sam pogrešila.

copyright
Copyright: Snežana Knežević
Pročitano: 1640 puta
Kategorija: Zimnica
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Sastojci

2 kg šljiva ringlov

300 g šećera

2 kesice vanilin šećera

1 kesica želatin

1/2 kašičice limuntus

Priprema

Šljive dobro oprati i odstraniti košticie. Staviti ih u pekač, posuti šećerom i poklopiti. Ostaviti da stoje 3 do 4 sata da se šećer otopi i šljive puste sok. Staviti pekač u zagrejanu rernu na 170 stepeni C, sa toplim vazduhom, oko 1 sat, da se šljive zagreju. Meni su se odozgo malo zapekle ali to ne smeta, samo je dobila malo tamniju boju.

Sada štapnim mikserom usitniti šljive u kašu. Dodati vanilin šećer, limuntus i želatin onako praškast posuti odozgo bez razstvaranja. Promešajte da se želatin lepo otopi, poklopite i vratite u rernu na 30 minuta.

Marmeladu sipajte u sterilisane tegle do vrha i dobro zatvorite metalnim poklopcem. Okrenite tegle naopako, pokrite i ostavite da se ohlade. Vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.

Ovako spremljena marmelada je bez konzervansa jer način punjenja i hladjenja vakumira tegle pa tako mogu da sačekaju i sledeću sezonu. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru.

Napisao: 
Prethodni recept
Ljutenica
Sledeći recept
Slatko od dunja sa orasima
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava