Čokoladna mentol torta

Savršen spoj ukusa čokolade i mentola.

copyright
Copyright: Tatjana Stojanovic
Pročitano: 1102 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

Čoko biskvit:

2 jajeta

200 g šećera

1 kesica vanilin šećera

50 g čokolade

125 ml ulja

200 ml jogurta

100 ml ključale vode

30 g kakaa

220 g oštrog brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

Mentol krema:

750 ml mleka

2 kesice pudinga od vanile

40 g gustina  50 g šećera

100 g extra strong mentol bombona

5 kesica čaja od mente

150 g margarina

150 g slatke pavlake

par kapi zelene prehrambene boje

Glazura:

200 g čokolade

4 kašike ulja

Priprema

Izmutite penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Otopite čokoladu sa malo ulja od onih 125 ml (da se lakše otopi) i dodajte u posudu, odmah potom dodajte i ulje, jogurt i ključalu vodu. U drugoj posudi sjedinite suve sastojke (kakao, brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu) i dodajte smesi tečne sastojke. Sve zajedno izmešajte mikserom i ulijte u okrugli pleh 24 cm, čije ivice ste malo podmazali margarinom a dno obložili papirom za pečenje. Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni C, oko 35 minuta. Uradite test čačkalicom, pa ako je suva, biskvit je gotov.

Odmerite 750 ml mleka pa od toga odvojte 250 ml u šerpu u kojoj ćete kuvati krem, a 250 ml u malu šerpicu. U preostalih 250 ml rastvorite prašak za puding, gustin i šećer. Sada u mleko u velikoj šerpi stavite mentol bonbone i zagrevajte na laganoj vatri da se otope uz stalno mešanje. Za to vreme zagrejte mleko u maloj šerpici do ključanja i ubacite 5 kesica čaja od mente, svucite sa vatre, poklopite i ostavite da čaj pusti aromu, dok vi otapate mentol bonbone. Kada su se skroz otopile, ulijte aromatizovano mleko sa mentom u veliku šerpu, promešajte i kada proključa, ukuvajte puding. Možete odmah dodati i zelenu prehrambenu boju u željenoj količini, u zavisnoti od toga koju nijansu želite da dobijete. Skuvan puding prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Ohlađen biskvit presecite na dva dela. U ohlađen puding ubacite omekšali margarin i penasto izmutite mikserom. Na kraju dodajte i umućenu slatku pavlaku pa promešajte lagano kašikom.

Stavite prvu polovinu biskvita na odgovarajući tanjir i premažite kremom (otprilike polovinom, ili malo više) a ostatak ostavite za premazivanje odozgo i oko strane, kao i za dekoraciju (ukoliko želite). Poklopite pažljivo drugom polovinom biskvita i premažite sa malo kreme. Otopite čokoladu sa uljem na pari pa premažite celu tortu.

Napisao: 
Prethodni recept
Babine ružice
Sledeći recept
Banana kuglice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava