Radič

copyright
Copyright: alimentipedia.it
Pročitano: 1588 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Radič (lat. Cichorium intybus), poznat i kao crvena cikorija, je neobično povrće iz porodice Aseraceae i krase ga listovi lepe crveno-ljubičaste nijanse. Koristili su ga još Stari Egipćani i Rimljani, a kultivisani radič kakav danas poznajemo prvi put je proizveo belgijanac Francesco Van Den Borre.

Ovo povrće možda i nije najpopularnije u našim krajevima, ali se širom sveta itekako koristi u raznim salatama i njegova aroma posebno dolazi do izražaja ako ga kombinujete sa prelivima od jogurta, kozjim ili feta sirom, a gorkast ukus ćete ublažiti dodavanjem jabukovog sirćeta ili bilo kojeg drugog sa začinskim biljem. Radič se takođe može uz meso peći na grilu, a ispečen u rerni sa dodatkom kačkavalja pred kraj pečenja, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Osim što je ukusan, radič je izuzetno blagotvoran i za zdravlje celog organizma. Naime, bogat je antioksidansima pa štiti organizam od mnogih vrsta raka, ali i od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva hlorofila, čisti krv, dobar je i diuretik, potpomaže pri lečenju gorušice i razgrađuje masne naslage u organizmu. Pored svega toga, neka istraživanja pokazuju da trudnice koje redovno konzumiraju radič imaju manje problema sa oticanjem.

Priredio: 
Tagovi:
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava