• Kako očistiti držač za noževe?

    Kako očistiti držač za noževe?

    Kada ste poslednji put očistili držač za noževe? Ne bismo bili iznenađeni ukoliko je vaš odgovor – nikad. Razmislite o tome koliko prašine i ostalih štetnih materija je akumulirano u tako malom prostoru. Jednostavan savet: pokušajte da izvučete prašinu i nagomilanu prljavštinu uz pomoć alata za pukotine vaših usisivača. Ili, umesto toga, usmerite fen za kosu i tako isterajte prašinu. Još jedan od načina je sledeći: pomešajte četiri litre tople vode sa 15 ml sirćeta i potopite držač u dobijenu smesu. Nakon 10 minuta držač dobro isprite toplom vodom, okrenite naopačke i odložite da se osuši.

     1528
  • Hrana za jačanje imunog sistema

    Hrana za jačanje imunog sistema

    Ječam i ovas

    Ovsene i ječmene pahuljice bogata su vrstom vlakana koja imaju veoma izražena antimikrobna i antioksidativna dejstva. Ukoliko ih redovno konzumirate, kao vrstu međuobroka, ojačaćete organizam i smanjiti mogućnost od prehlada, gripa, herpesa, pa čak možete i povećati brzinu zarastanja novonastalih rana.

    Beli luk

    Sadrži aktivni sastojak alicin koji je pogodan u borbi protiv infekcija i bakterija. Brojne studije pokazuju da je beli luk u kombinaciji sa medom jedan od najefikasnijih u borbi protiv prehlada i gripa.

    Pileća supa

    Kada tokom prehlada ili virusa "zaradite" suv i jak kašalj, pileća supa je tu da vam pomogne da se oslobodite sluzi, a ukoliko joj dodate i malo belog luka - ojačaćete svoj imuni sistem brže nego što ste mislili!

    Govedina

    Nedostatak cinka je jedan od glavnih razloga slabljenja i pada imuniteta. Čak i blagi nedostatak cinka može povećati rizik od raznih infekcija. Važan je za razvoj belih krvnih zrnaca, uništava i napada bakterije, viruse i sve ostale "zloće" odgovorne za prehlade i gripu. Zato je na listi obaveznih namirnica upravo govedina.

    Krompir

    Ne možete ni zamisliti koliko je važan u jačanju imunog sistema. Krompir je jedan od najvažnijih linija odbrane protiv virusa i bakterija. Organizmu je neophodan vitamin A koji igra ključnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Jedan je od najvažnijih u redovnoj ishrani jer je veliki izvor beta-karotena.

     1701
  • Nepravilno odmrzavanje mesa

    Nepravilno odmrzavanje mesa

    Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi je veoma opasno zbog velike količine bakterija. "Zona opasnosti" je temperatura između 40 i 140 stepeni - opseg u kojem bakterije rastu i množe se brzo. Drugi loš način je odmrzavanje u toploj vodi iz istih razloga.

    Tri sigurna i bezbedna načina odmrzavanje - u frižideru, hladnoj vodi ili u mikrotalasnoj pećnici.

     779
  • Obratite pažnju na namirnice sa negativnim kalorijama!

    Obratite pažnju na namirnice sa negativnim kalorijama!

    Kako prepoznati negativne kalorije? Jednostavno! Reč je o svim onim namirnicama tokom čijeg žvakanja sagorite mnogo više kalorija u odnosu na broj koji unesete. Prema brojnim istraživanjima, naše telo troši samo pet do deset procenata ukupne energije u digestiranju hranljivih sastojaka koji se nalaze u hrani. Povrh toga, način na koji vaše telo „obrađuje“ hranu zavisi od sopstvenog metabolizma.

    Želite da ubrzate metabolizam? Savet se krije u načinu ishrane. Što više povrća, a ako ste ljubitelj mesa, neka vaš izbor bude crveno meso. Nezdravu užinu i slatkiše zamenite smutijima, koštunjavim voćem ili svežim voćem. Ovako regulisanom ishranom nećete smanjiti unos kalorija, već ćete unositi zdravije kalorije. Osnovni problem većine dijeta koje se svode na smanjen unos kalorija je stanje šoka metabolizma usled smanjenog unosa hrane. Ipak, namirnice sa negativnim kalorijama ne utiču negativno na nivo šećera u krvi i sprečavaju taloženje masnih naslaga.

    Jedino piće koje ne sadrži negativne kalorije je voda. Pored navedenog, voda poboljšava varenje kao i rad metabolizma ali i povećava nivo energije.

     1444
  • Najnezdravija hrana na svetu

    Najnezdravija hrana na svetu

    Epidemija gojaznosti, bolesti srca, dijabetes i niz drugih oboljenja mogu biti povezani sa lošom ishranom bogatom mastima i šećerom. Brza hrana je vodeća na listi, ali je potrošači i dalje konzumiraju bez obzira na rizike.

    Dimljeno meso, slanina, kobasica i niz drugih mesnih prerađevina su na vrhu liste koja se odnosi na hranu koju bi trebalo izbegavati. Mesne prerađevine su u 42 odsto slučajeva rezultat srčanih oboljenja koja su i dalje vodeći uzrok smrti.

    Peciva, pržena hrana i margarin su namirnice koje sadrže trans masti štetne po zdravlje: oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

    Rafinisano brašno nalazi se u tortama, kolačima i grickalicama čija je većina hranljivih materija i vlakana uklonjena tokom mlevenja. Uzrokuje glad ubrzo nakon jela, a može da doprinese i osećaju umora. Rafinisani beli šećer je takođe u sastavu navedenih namirnica, a povezan je sa stvaranjem karijesa i povećava rizik od hroničnih bolesti.

     2865
Ćabata je italijanski beli hleb sa kvascem.
9806
Prava letnja poslastica koju možete pripremati i zimi ukoliko ste zamrzli šljive.
3810
Namaz sa krompirom i orasima u kom možete dodati bilo koje povrće po vašoj želji.
7911
Slatki keksići sa džemom od kajsija.
4737
Čokoladni kuglof sa cimetom.
1718
Zaista sočna teletina sa senfom i belim lukom.
4696