• Osnovne karakteristike tradicionalne etiopske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne etiopske kuhinje

    Glavno nacionalno jelo Etiopije je čist, začinjeni paprikaš. Pravi se od govedine, jagnjetine, piletine... Đumbir je obavezan sastojak. Za većinu Etiopljana, zabranjena je svinjetina. Etiopska hrana jede se rukama. Hleb se koristi kako bi se njime zahvatila hrana sa velike zajedničke ploče na kojoj je poslužena. Meki beli sir zvani lab je izuzetno popularan. Etiopljani retko koriste šećer, umesto njega upotrebljavaju med kao zaslađivač. Ponekad obrok neće početi sve dok domaćin ne udeli komade hleba za svaku osobu za stolom. Kao znak poštovanja, Etiopljanin može uz pomoć hleba uzeti najkvalitetniji komad hrane sa stola i staviti ga u usta svog gosta. Kafa je najpopularnije piće u zemlji i pije se na kraju obroka.

     645
  • Čime zameniti vino u kuvanju?

    Čime zameniti vino u kuvanju?

    Neretko se dešava da recept nalaže upotrebu vina u kuhinji, ali šta uraditi kada vam ono nije pri ruci?
    Prvo, treba razmisliti kakvu funkciju to vino ima u jelu. Vino se obično koristi da meso bude sočnije, ili da jelu da dodatnu dimenziju, oporu, slatku ili kiselu. U zavisnosti od funkcije, postoje potpuno odgovarajuće zamene koje možete koristiti.

    Umesto crvenog vina možete ubaciti supu (pileću, juneću ili supu od povrća), sok od grožđa ili brusnice, vinsko sirće (za oporost), ili med (ako jelu nedostaje slatka komponenta).

    Sa belim vinom situacija je slična, takođe se može zameniti supom, sokom od jabuke, vinskim sirćetom, limunovim sokom ili medom.

    Treba imati na umu da alkohol ne ispari u potpunosti u kuvanju, tako da ako izbegavate alkohol, najbolje bi bilo da probate neku od navedenih zamena.

     6645
  • Pohvala sardini

    Pohvala sardini

    Postoji koncenzus među nutricionistima da bismo svi trebali da jedemo manje mesa i više ribe. Za većinu ljudi to znači više tune, lososa ili sl. Međutim, sa tom ribom postoji problem - obe su velike vrste, treba im nekoliko godina za uzgoj, godina tokom kojih se u velikom broju desi da upiju više žive nego što je zdravo, zato postoje nedeljni limiti konzumiranja ove ribe (posebno za decu i trudnice).

    I za ovo postoji rešenje - sardine. Ovi potcenjeni rođaci haringe su nešto što često preskačemo u supermarketu, na sopstvenu štetu.

    Ono što treba da znate o sardinama - mogu se jesti sa sve kostima, obično se jedu iz konzerve (ali mogu se naći i grilovane, posebno u području Mediterana). Zahvaljujući tome što su male i što im se ishrana sastoji od planktona, sardine ne sakupljaju teške metale u sebi.
    Što se hranljivih materija tiče, sardine su hit. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, vitaminom B12, proteinima (jedna konzerva sardina zadovoljava gotovo polovinu dnevnog preporučenog unosa), njihove mekane kosti pune su kalcijuma.

    Negativno je to što konzervisane sardine sadrže dosta soli i holesterola.

    Imajte ovo na umu sledeći put kad budete krenuli u kupovinu.

     1134
  • Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Prema etiopljanskoj legendi, moć kofeina otkrivena je kada je pastir primetio da su mu koze mnogo energičnije kada grickaju bobice jedne određene biljke. Kada je i sam probao te bobice, osetio je slične efekte i eto, gotovo nehotice otkrio jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

    Riba i limun su sjajna kombinacija, koja je prvi put isprobana u Srednjem veku, jer se verovalo da će limunov sok rastvoriti manje riblje kosti, za slučaj da ih neko proguta.

    Sladoled na štapiću je otkriven 1905. Jedanaestogodišnji dečak Frenk Eperson zaboravio je svoj zaslađeni napitak i kašičicu kojom ga je mešao preko noći na tremu. Kada se probudio, piće je bilo zaleđeno, a ukus te poslastice bio je odličan. Osamnaest godina kasnije, Eperson je patentirao svoj pronalazak, a mi i danas uživamo u tom slatkišu.

    Tokom Drugog svetskog rata, u Engleskoj je bilo nestašica hrane. Jedna od deficitarnih namirnica bila je banana, a kao zamena koristila se „lažna banana", napravljena od kuvane repe, šećera i arome banane.

    Predsednik Nikson zabranio je služenje supe na zvaničnim večerama, jer je „gotovo uvek prosipao po sebi ili po stolu".

     998
  • Prirodni antidepresivi

    Prirodni antidepresivi

    Depresija je ozbiljno stanje koje obično zahteva profesionalnu pomoć, ali povećan unos određenih namirnica može da olakša simptome i poboljša efektivnost lekova.

    Omega-3 kiseline – istraživanja pokazuju da je stopa depresije znatno niža u državama gde je konzumacija ribe visoka i obratno. Iako je gotovo nemoguće lečiti depresiju omega-3 kiselinama, unos povećane količine ribe može da spreči razvijanje depresije. Ako ne volite ribu, možete koristiti i mleveno laneno seme, koje je takođe odličan izvor ovih kiselina.

    Kompleks vitamina B – istraživanje sprovedeno na Harvardu ukazalo je na povezanost depresije i manjka vitamina B6 i B12. To studija utvrdila je da preko 30% ljudi koji pate od depresije istovremeno imaju manjak ovih vitamina. Iako nije dokazano da unos vitamina može sprečiti pojavu depresije, svakako može olakšati simptome ove bolesti. Leblebije, tuna, sočivo, jaja, spanać i pomorandža su najlakše dostupni izvori.

    Triptofan – aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina, koji reguliše raspoloženje. Ćuretina, kikiriki, riba, mleko i čokolada su namirnice kojima ćete snabdeti svoje telo ovom korisnom aminokiselinom.

     1428
Interesantna salata od krompira. Možete je služiti kao  prilog uz piletinu ali ja je najviše volim uz ribu.
5328
Princes krofne zaista zaslužuju svoje ime. Prefinjene, kremaste, ukusne...retko ko ih ne voli. Možete ih klasično puniti sa žutim kremom ili možete dodati i neko voće kao što su jagode,…
Uskrs je jedan od najlepših praznika, cela porodica se okuplja, vreme je predivno, običaji daju mogućnost da se pokaže kreativnost prilikom pripreme obroka. Evo i jedne ideje za hlepčiće u…
7986
Evo recepta za brzu jogurt tortu sa keksom od naše Julijane. Veoma je ukusna i lagana. Probajte obavezno.
39984
"Čvrsta" torta, prigodna za slavlja. Veoma je ukusna a izdašna, tako da nećete pogrešiti ukoliko je pripremite.
21887
Ako želite da probate jelo iz dalekih krajeva, a da pritom ne bude egzotično već primereno za naše krajeve evo pravog recepta. Navedeni sastojci dovoljni su za 4 porcije.
25123
Strana 1187 od 1253