• Energetske i hranljive vrednosti: borovnice

    Energetske i hranljive vrednosti: borovnice

    Borovnica potiče iz Severne Amerike, a uzgaja se i u Evropi. Jača imuni sistem, vid, krvne sudove, želudac kao i disajne organe. Pomaže kod infekcija i problema sa organima za varenje. Narodna medicina ističe lekovitost listova borovnice zbog čega samo voće nazivaju "biljnim insulinom".

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 57 kcal

    Ugljeni hidrati: 14,49 g

    Proteini: 0,74 g

    Masti: 0,33 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,4 g

    Niacin: 0,41 mg

    Vitamin A: 54 IU

    Vitamin C: 9,7 mg

    Vitamin K: 19,3 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 77 mg

    Kalcijum: 6 mg

    Gvožđe: 0,28 mg

    Magnezijum: 6 mg

    Cink: 0,16 mg

     499
  • Crni luk

    Crni luk

    Iako se mnogima pri samu pomisao seckanja ovog povrća zavrti u glavi zbog suza koje obavezno proteku, crni luk (lat. Allium cepa) je u mnogim krajevima širom sveta nezaobilazni deo gulaša, variva i drugih čorbi, dok je kod nas obavezan deo roštilja.

    U narodu poznat i kao crvenac, ljutika, kapula i mrki luk, odavnina je dobar saveznik ljudskog zdravlja pa su ga koristili još pre pet hiljada godina. U Egiptu su faraone sahranjivali sa glavicom crnog luka, dok su ga u Indiji, Staroj Grčkoj i RImu koristili za lečenje mnogih bolesti. Danas su najveći uzgajivači ovog povrća zemlje Dalekog Istoka, Rusija i SAD.

    No, ono zbog čega je luk najzdraviji jeste činjenica da, isto kao i beli luk, sadrži redak element sumpor (zbog kojeg i ima jak, ljutkast ukus), koji je dragocen po zdravlje, a jako malo biljaka ga sadrži u sebi. Mnogi ne znaju da redovna upotreba luka smanjuje nivo glukoze u krvi, pa je ovo povrće odlično za ishranu dijabetičara. Takođe, sok od luka je odličan za lečenje mnogih kožnih bolesti kao što su akne, bradavice, opekotine i osip.

    Što se tiče ishrane, crni luk zaista spada među najomiljenije sastojke koji se koriste u kuhinjama širom sveta. Koristi se u raznim varivima, u paprikašu, čorbama, ili sirov kao deo mnogih letnjih salata. Zajedno sa avokadom, paprikom i paradajzom, čini ukusni i svetski poznat umak Gvakamole.

    Jedan od načina da ublažite ljutinu i peckanje očiju prilikom seckanja jeste to da luk prvo posolite i ostavite da odstoji.

     577
  • Namirnice koje ne bi trebalo stavljati u blender

    Namirnice koje ne bi trebalo stavljati u blender

    Zamrznuto voće – Izbegavajte blendovanje zamrznutog voća jer se mogu stvoriti grudvice.

    Orašasti plodovi u velikim količinama mogu oštetiti oštrice blendera.

    Odnos tečnosti i čvrstih materija mora biti jednak, kako bi masa bila homogena. O tome posebno vodite računa pri pripremi smutija.

    Izbegavajte pravljenje pire krompira uz pomoć blendera. Ukoliko ga previše blendujete može poprimiti praškastu teksturu.

     339
  • Kako žalfija utiče na organizam?

    Kako žalfija utiče na organizam?

    Istraživanja su pokazala da čak i male količine žalfije mogu uticati na povećanu koncentraciju, na zdravlje srca i jačanje imunog sistema. Žvakanje njenih listova nije najprijatnije zbog intezivne arome, ali je ovo najefikasniji način iskorišćavanja svih organskih jedinjenja. Brojna jedinjenja u žalfiji utiču na neutralizaciju slobodnih radikala i sprečavaju stvaranje oksidativnog stresa. Bogata je vitaminom K koji igra ključnu ulogu u razvoju gustine kostiju.

     220
  • Alkohol ubrzava gubitak pamćenja kod muškaraca

    Alkohol ubrzava gubitak pamćenja kod muškaraca

    Sredovečni muškarci koji piju dva i po pića dnevno ubrzavaju gubitak pamćenja za čak 6 godina.

    U Londonu je sprovedena desetogodišnja studija koja je obuhvatala preko 5 hiljada muškaraca i više od dve hiljade žena. Kada su učesnici napunili 56 godina, podvrgnuti su prvom od 3 testa pamćenja. Rezultati su pokazali da muškarci koji piju više od dva i po pića dnevno pamte lošije od onih koji piju manje. Zanimljivo je, međutim, da ovakva korelacija nije uočena kod žena, iako su žene koje prekomerno piju pokazale lošije organizacione sposobnosti.

    Najgori po pamćenje su vodka, džin i viski, dok nema razlike između vinopija i pivopija. 

    Ovo nije prva studija koja dokazuje da alkohol loše utiče na pamćenje, ali je prva koja je povezala manju količinu alkohola sa ovom posledicom (do sada se smatralo da je bezopasno piti manje od 4 pića za muškarce i manje od 3 za žene).

    Pretpostavlja se da alkohol utiče na dotok krvi u mozak i oštećuje nervne ćelije, što za posledicu ima gubitak pamćenja.

     

     1175
Bez nje se ne može zamisliti nijedna slava. Brzo, lako i ukusno! Vole je svi…
8863
Još jedan slatkiš koji se lako priprema a svi ga vole. Karamelizovane banane možete servirati sa šlagom i prelivom od čokolade ili sladoledom od vanile.
Teletinu u vinu možete služiti uz pirinač, krompir pire, bareni krompir, njoke, bilo koju vrstu povrća!
11197
Jagnjetina ne mora uvek da se služi sa krompirom, rezancima ili pirinčem evo još jedne zanimljive ideje!
14003
U zadnje vreme me je nešto krenulo sa hlepčićima i pogačama :) Ako neko voli raženi hleb evo jedne dobre ideje.
14780
Moja deca obožavaju munchmallow tako da kada su probali ovu tortu na nekom rođendanu oduševili su se! Evo recepta. Nisam ga isprobala još uvek ali sam ga probala :)
14084
Strana 1187 od 1218