• Lečenje gljivičnih infekcija biljem

    Lečenje gljivičnih infekcija biljem

    Gljivične infekcije imaju tendenciju da se razviju najpre na koži ili na plućima. U većini slučajeva ne izazivaju ozbiljne posledice. Glavni simptomi su svrab, crveni osip, perutanje kože i krhki nokti. Niz različitih biljaka vam može pomoći u tretiranju navedenih posledica i zaustavljanju njihovog daljeg razvoja. Neke od njih su crni orah, beli luk, kava, majčina dušica, kurkuma, hajdučka trava... Osim što pomažu u lečenju gljivičnih infekcija, takođe jačaju imuni sistem, podstiču varenje i smanjuju upalu. Lečenje biljem ne garantuje potpuno izlečenje, zato je neophodno posavetovati se sa lekarom pre upotrebe bilja kako bi se uspostavila terapija koja bi vam najviše odgovarala.

     445
  • Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ružinu vodu

    Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ružinu vodu

    Ružina voda korišćena je od davnina kao lek zbog visoke koncentracije antioksidanata, zbog čega ružina voda uklanja slobodne radikale iz organizma. Latice sadrže vitamine A, C, E i B.

    1. Koristi se kao tonik za kožu. Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, ružina voda je idealna za lečenje crvenila kože, ekcema, uklanjanje akni, kao i lečenje dermatitisa ili bilo kakvih iritacija.

    2. U srednjem veku, ružina voda korišćena je za pranje ruku zbog antibakterijskih svojstava. Upotreljavana je za prirodno lečenje posekotina i rana.

    3. Od davnina se koristila za lečenje kašlja, refluksa i za smanjenje šećera u krvi.

    4. Odličan je saveznik u borbi protiv problema sa nadimanjem ili otežanim varenjem.

    5. Poboljšava raspoloženje.

     523
  • Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Zamrzavanje hrane je veoma korisna stvar, jer time štedite tako što sprečavate da se ostaci obroka bace, a možete i naveliko kupiti namirnice kojima nije sezona, pa da ih samo izvučete iz zamrzivača kada su vam potrebne. Ipak, postoje neke namirnice koje će zamrzavanjem izgubiti ukus i teksturu, pa je bolje da ih kupite u manjim količinama ili prosto nađete način kako da ih odmah iskoristite.


    Prvo pravilo zamrzavanja: ako namirnica u startu nije imala dobar ukus, neće imati ni nakon zamrzavanja, štaviše, verovatno će imati još gori ukus. Zamrzavanje menja teksturu hrane, pa ako vam se nije dopala večera, bacite je odmah.
    Drugo pravilo zamrzavanja: ako zamrzavate sirovu namirnicu sa visokim procentom vode (krastavci, paradajz, lubenica), nakon odmrzavanja će imati loš i gorak ukus jer će izgubiti svu vlagu.
    Treće pravilo zamrzavanja: ne preporučuje se zamrzavanje bilo kakve hrane koja na sebi ima nekakav krem (npr krem od vanile) jer će se odvojiti ili raspasti, te izgubiti ukus.


    Zapamtite, ova pravila važe uglavnom za pojedinačne namirnice, ne valja smrzavati sirov paradajz ali ako napravite lazanje u koje ide paradajz sos, naravno da taj specijalitet možete zamrznuti bez bojazni da će se previše izmeniti ukus.


    Lista namirnica koje ne bi trebalo zamrzavati:


    Povrće: celer, krastavci, zelena salata, luk, paprika, krompir (sirov), rotkvice
    Voće: jabuke, grejpfrut, grožđe, limun, pomorandže, lubenica
    Mlečni proizvodi: sir, krem sir, jogurt, pavlaka, sirova jaja
    Začini: bosiljak, vlašac, peršun
    Ostalo: glazure, pržena hrana, pirinač

     491
  • Paradoks modernog vremena

    Paradoks modernog vremena

    Potrošačko društvo nam polako dolazi glave. Žurimo jurimo a često ni sami ne znamo kuda. Ovaj tekst primećen je na Facebook-u a napisao ga je američki stend-ap (stand-up) komičar Džordž Karlin nakon smrti svoje supruge.

    Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade,
    ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike;
    trošimo više, a imamo manje;
    kupujemo više - uživamo manje;

    Imamo veće kuće, a manje porodice;
    više udobnosti, a manje vremena;
    imamo više diploma, ali manje razuma;
    više znanja, a manje rasuđivanja;
    više stručnjaka, a još više problema;
    više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

    Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno,
    smejemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo,
    prekasno ležemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno,
    gledamo TV suviše. Molimo se retko.
    Uvećali smo naše posede, ali smo umanjili naše vrednosti.
    Previše pričamo, premalo volimo, prečesto mrzimo.
    Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo.
    Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.
    Putovali smo na mesec, a problem nam je otići preko ulice i
    upoznati novog suseda. Zagospodarili smo spoljašnjim prostorom,
    ali ne i unutrašnjim. Napravili smo velike, ali ne i bolje stvari.
    Očistili smo vazduh, a zagadili dušu.
    Razbili smo atom, ali ne i naše predrasude.
    Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje.
    Naučili smo da žurimo, ali ne i da čekamo. Imamo višu zaradu, ali i niži moral.
    Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni.
    Gradimo jače kompjutere sa većom memorijom,
    ali mi razgovaramo sve manje i manje. Težimo više kvantitetu,
    a zaboravljamo na kvalitet.

    Ovo su vremena brze prehrane i spore probave;
    velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa.
    Ovo je vreme mira u svijetu, a rata u kući.
    Vreme mnogo dokolice, a malo uživanja.
    Vreme raznovrsne hrane i loše ishrane.

    Sve je manje finansijskih problema u braku, a sve više razvoda;
    sve je više luksuznijih kuća, ali i podeljenih domova;
    ovo su dani brzih putovanja, oskudne odeće i niskog morala;
    sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve - da te oraspolože, otupe ili ubiju.

    ZAPAMTITE! Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti večno pored vas. Recite poneku ljubaznu reč onome ko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Setite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Setite se da kažete "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj će izlečiti svaku povredu ako dolaze duboko iz srca. Setite se da se držite za ruke i cenite trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu. Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podelite vaše dragocene misli sa drugima.

    Smejte se često, dugo i iskreno. Smejte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah. -

    Džordž Karlin

     1538
  • Spanać

    Spanać

    Spanać je jedna od najhranljivijih namirnica. Možete ga naći na pijaci skoro cele godine, ali najbolji je na proleće i jesen. Smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih bolesti, raka debelog creva, pomaže protiv stresa. Ima antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo, sadrži vitamine A, C, K1, kalcijum i magnezijum.



     17685
Bez nje se ne može zamisliti nijedna slava. Brzo, lako i ukusno! Vole je svi…
8861
Još jedan slatkiš koji se lako priprema a svi ga vole. Karamelizovane banane možete servirati sa šlagom i prelivom od čokolade ili sladoledom od vanile.
Teletinu u vinu možete služiti uz pirinač, krompir pire, bareni krompir, njoke, bilo koju vrstu povrća!
11192
Jagnjetina ne mora uvek da se služi sa krompirom, rezancima ili pirinčem evo još jedne zanimljive ideje!
14003
U zadnje vreme me je nešto krenulo sa hlepčićima i pogačama :) Ako neko voli raženi hleb evo jedne dobre ideje.
14779
Moja deca obožavaju munchmallow tako da kada su probali ovu tortu na nekom rođendanu oduševili su se! Evo recepta. Nisam ga isprobala još uvek ali sam ga probala :)
14082
Strana 1187 od 1218