Tri najčudnije vrste vina u Španiji

copyright
Copyright: vinexpo-newsroom.com
Pročitano: 859 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Izgleda da su španskim proizvođačima vina dosadila uobičajena vina koja se mogu kupiti na svakom koraku, pa su došli na ideju da malo eksperimentišu. Vino od narandže, plavo vino i vino koje se fermentiše pod vodom su najnoviji i najčudniji trendovi u pravljenju vina u ovoj mediteranskoj državi:

Albarino - "podvodno" vino
Vino se u Španiji, po tradiciji, uglavnom čuva i fermentira u hrastovim buradima, ali je Raul Perez, oduševljen lepotama obale Galije, 2003. godine flaše svog Albarino vina smestio u zaliv na severu Španije. Vino je ležalo potopljeno 60 dana, a dobijeni produkt nazvan je "Sketch" (skica). Pritisak vode, temperatura i nedostatak svetla ostavili su dobar efekat na vino i sve više i više vinarija koristi ovaj sistem za fermentaciju vina. Ipak, i dalje je visok procenat kvarenja vina usled ove tehnike fermentacije i dalja istraživanja tek treba da se sprovedu.

Plavo vino
Gik je naziv prvog plavog vina u svetu, koje svoju neobičnu nijansu dobija zahvaljujući antocijaninu, plavom pigmentu koji se nalazi u kožici grožđa, i indigotinu, boji za hranu na bazi biljaka. Gik su stvorili hemičari Univerziteta u Baskiji, a kako kažu, ovo vino se najbolje slaže uz picu i caciki. Ima 11.5% alkohola.

Vino od narandže
Sevilja je grad nadaleko poznat po svojoj ukusnoj marmeladi od narandži. Ovo voće je u jednom trenutku psotalo toliko popularno u Španiji, da su odlučili čak i vino da prave od njega. Vino de naranja se prvo pravi tako što se vino šeri ostavlja u hrastovim buradima da odstoji pet do sedam godina, da bi mu se posle dodala kora narandže koja se drži u smesi otprilike 18 meseci. Konačan produkt je ovo neobično piće slatko - kiselkastog ukusa koje se najbolje slaže uz plavi sir i čokoladu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava