Deset najboljih restorana Evrope

copyright
Copyright: argophilia.com
Pročitano: 1682 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Jedan od najuticajnijih svetskih kulinarskih magazina, britanski "Restaurant" još od 2002. godine pravi svoju listu najboljih restorana, a tokom godina, ova lista je dostigla kultni status. Nešto kao pandan Mišelinovim zvezdama.
Ovo su, po ovom magazinu, trenutno najbolji restorani Evrope:

10. Arzak
Ovaj restoran je nastao u baskijskom gradu San Sebastijanu, davne 1897. godine. I dan danas je vlasnik istoimena familija, tačnije unuk prvobitnog vlasnika, Juan Mari Arzak, koji važi a jednog od najboljih svetskih kuvara. Restoran ima tri Mišelinove zvezdice.

9. Steirereck
Heinz Reitbauer je 2005. godine preuzeo ovaj restoran od svojih roditelja i vremenom ga pretvorio u najpopularniji austrijski restoran. Na meniju se nalaze specijaliteti Štajerske regije Austrije, a svi sastojci vode poreklo sa organske farme koju su vlasnikovi roditelji osnovali još devedesetih godina.

8. Asador Etxebarri
Još jedan restoran koji se nalazi u Baskiji. Poznat je po roštilju, tačnije, iako je na ovoj listi na osmom mestu, prvi je na listi najboljih restorana koji serviraju meso sa roštilja. Takođe, mnogi smatraju da se ovde može pojesti najbolja dimljena riba. Mislimo da je ovo mesto potencijalni favorit naših gurmana :)

7. Arpège
Kakva je to kulinarska lista ako se makar jednom ne spominje francuska kuhinja. Arpege se nalazi u srcu Pariza, a glavni kuvar Alain Passard je poznat po postavljanju modernih kulinarskih trendova koje mnogi drugi kuvari isprate tek nekoliko meseci kasnije. Na meniju restorana, dominatno je povrće koje se uzgaja na posebnoj biodinamičnoj farmi van Pariza.

6. Mirazur
Mirazur je još jedan francuski restoran, ali se nalazi na Azurnoj obali, tačnije u gradu Mentonu. Restoran je specifičan po tome što kombinuje tradicionalnu francusku kuhinju i kuhinju Argentine, domovine glavnog kuvara Maura Kolagresa.

5. Dinner by Heston Blumenthal
Pošto je ovu listu sastavio britanski magazin, ne čudi nas što je na njoj i jedan restoran iz Britanije. Prosečna večera košta paprenih 200 funti, ali ako ništa drugo, očekuje vas prelep pogled na čuveni londonski Hajd park.

4. Mugaritz
Ili je Španija do sada neotkriveni dragulj kulinarstva, ili je autor ove liste zaljubljen u neku Špankinju, jer je ovo već treći restoran iz ove mediteranske države koji je našao svoje mesto na listi najboljih evropskih restorana. Mugaritz je prvi put otvorio svoja vrata davne 1998. godine u severnom gradu Erenteriji, i od onda glavni kuvar Andoni Aduriz intrigira goste raznim inovacijama, poput jestivog escajga.

3. Noma
Noma je po mnogim drugim stručnjacima najbolji svetski restoran, ali eto, u ovom magazinu su odlučili da ga stave na treće mesto. Noma je prvi put otvorena 2003. godine na mestu zapuštenog skladišta u prometnom, trgovačkom okrugu Kopenhagena. Očekivano, glavni kuvar Rene Redžepi u svojim đakonijama najčešće koristi tipične nordijske sastojke, poput haringi. Samo ćemo vam reći to da mesto treba da se rezerviše minimum šest meseci unapred.

2. Osteria Francescana
Evo konačno i italijanskog restorana, i to na visokom, drugom mestu. Nalazi se u Modeni, gradu inače poznatom po izvrsnoj hrani (mada koji italijanski grad to nije). Glavni šef je poznati italijanski kuvar i kulinarski kritičar Masimo Botura. Inače, ovaj restoran se godinama nalazio na trećem mestu ove liste, sada su drugi, i kako kažu u restoranu, neće odustati dok ne izbiju na tron.

1. El Celler de Can Roca
Na prvom mestu se nalazi restoran koji se nalazi u - pogađajte - Španiji. No, za razliku od prethodnika, ovaj restoran se ne nalazi u Baskiji, već u katalonskom gradu Đironi. Prvi put je otvoren davne 1986. godine i od samog početka se nalazi u samom vrhu. Ovaj magazin odlučno tvrdi da El Celler de Can Roca nije samo najbolji evropski, već i svetski restoran....

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava