Naručite pivo u Španiji kao pravi Španac

copyright
Copyright: blog.solaga.co.uk
Pročitano: 1614 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Iako je Španija poznatija po ukusnim vinima, stanovnici ove tople evropske zemlje su odmah iza Nemaca po količini popijenog piva. Prosečni Španac godišnje popije 46.4 litara piva! Pošto je jednolikost dosadna, u Španiji postoji na desetine vrsti piva i načina na koji možete da ga poručite, a ovo su najčešći:

Una caña!
Najčešća fraza prilikom naručivanja piva. Ako viknete "una kanja", dobićete pivo u čašici od 0.25 litara. Zašto toliko malo? Pa, Španija je topla zemlja, pa se pivo prebrzo zagreje u većoj čaši.

Un doble!
Kao što i pretpostavljate, "un doble" znači - "duplo". Dakle, ako ste razočarani količinom piva koju ste prethodno dobili (a verovatno ćete biti ako ste dobili samo 0.25 litara), slobodno zatražite jedno duplo.

Un terzio!
Pod ovim se podrazumeva flaširano pivo od 0.33 litara, a kulturni način da naručite ovakvo pivo je una botella de cerveza. Ipak, mislimo da je ova prva verzija mnogo praktičnija i lakša za pamćenje.

Una jarra!
Ako poručite jednu "haru", dobićete ili veliku kriglu piva ili ogroman bokal piva sa zasebnim čašama za celo društvo, zavisno od konteksta.

Una clara!
Ako ovo doviknete šankeru, dobićete letnji napitak koji čini pola piva i pola fante od limuna. Nešto kao radler...

Una cerveza sin!
Ako želite da uživate u ukusu piva, a ipak izbegnete alkohol, zatražite jednu "servezu sin" i dobićete bezalkoholno pivo.

Za kraj, salud!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava