Vinske regije Mađarske

copyright
Copyright: winefolly.com
Pročitano: 1044 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Naš severni sused, više poznat po stočarstvu ili na primer gulašu, se može pohvaliti i izuzetno bogatom i dugom tradicijom proizvodnje vina. Naime, u Mađarskoj se nalaze čak 22 vinske regije, neke su nastale tek pre 25 godina, dok su neke više od hiljadu godina stare. Ovo su samo neke od najuspešnijih i najpoznatijih:

TOKAJ
Definitivno najpoznatija vinska regija Mađarske jeste "Tokaj" i sigurni smo u to da ste i vi makar jednom imali priliku da okusite vino iz ovih krajeva. Ova regija locirana je na krajnjem severoistoku države, i od 2002. godine je deo svetske kulturne baštine UNESCO-a. Isključivo se gaje bele sorte, i najpoznatija vrsta je "Tokaji Asu". Ovo vino se po istoj metodologiji pravi već više od tri veka, a kralj Luis XIV je jednom prilikom izjavio sledeće:
"Asu je kralj vina i vino za kraljeve"

SEKSARD
Ako je regija Tokaj poznata po belim vinima, Seksard je poznata mađarska vinska regija kada su crvena vina u pitanju. Iako ima tradiciju dugu nekoliko vekova, tek devedesetih doživljava ekspanziju. Najpoznatija vina ove južne regije su Frankovka, Bikova krv i Karadka, koja je zaštitni znak seksardskog vinskog regiona.

VILANJ
Vilanj spada u najjužniju i ujedno najtopliju vinsku regiju Mađarske, gde se takođe proizvode crna vina. Večito je sa Seksardom u borbi za titulu regije sa najboljim crnim vinom. Duga i vrela leta i blage zime karakteristične za ovu regiju su pogodni za proizvodnju začinjenih vina, prvenstveno bordovske vrste vina poput Merlota. Svakog oktobra se u Vilanju organizuje festival crnog vina gde možete degustirati crna vina iz svih regija Mađarske.

ŠOPRON
Ova regija se nalazi na krajnjem severozapadu Mađarske tek par sati od Beča, i jedna je od najstarijih vinskih regija celog sveta. Po nekim arheološkim izvorima, vino se na ovim prostorima pravilo već za vreme starih Kelta. Najtipičnija sorta regije je Frankovka, a zanimljivo je to što se vinski podrumi ove regije, nalaze ispod grada Šoprona, a ne na potezima, jer su se stanovnici ovako zaštitili od razbojnika i krađe vina.

EGER
Eger je vinska regija koja se nalazi na istoku Mađarske. Karakteriše je podjednaka proizvodnja i crvenog i belog vina. Ipak, malo poznatije i uspešnije je crveno vino, pogotovo Bikova krv, a po tradiciji, ovo vino se proizvodi sa minimum 50% lokalnog grožđa. Vredi spomenuti i sve popularnije belo vino ove regije - Zvezda Egra, vrlo osvežavajuće i idealno za vrele letnje dane.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava