5 saveta za jednostavnije preseljenje kuhinje!

Pročitano: 424 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Preseljenje ne mora biti jedna od onih težih aktivnosti kada je u pitanju početak života u novom stanu ili kući. Ovo se naročito odnosi na kuhinju i mnogobrojne sitnice koje se u njoj nalaze. U nastavku teksta daćemo vam nekoliko saveta kako da preselite kuhinju na najlakši mogući način.

#1 Planiranje preseljenja

Prva stvar koju bi trebalo da uradite kada su u pitanju složenije aktivnosti oko preseljenja, kao što je preseljenje kuhinje, svakako jeste pravljenje plana. Isplanirajte i preseljenje ostalih stvari po prostorijama u stanu, a naročito obratite pažnju na kuhinju.

Kada budete završili planiranje pozabavite se traženjem agencije koja vrši selidbe odnosno prevoznikom koji će vam stvari transportovati do nove lokacije. Prevoznika možete unajmiti po preporuci, mada vam mi savetujemo da jednostavnom pretragom ključnih reči na internetu, kao što su na primer kombi prevoz Beograd, ili kombi prevoz Novi Sad pronađete baš ono što vašim potrebama najviše odgovara.

#2 Pakovanje manjih kuhinjskih aparata

Ovo nije posebno težak zadatak u skopu preseljenja, naročito ako ste već popisali šta sve imate od malih kućnih aparata u kuhinji. Ukoliko imate originalne kutije za ove aparate, najbolje bi bilo da ih zapakujete u njih.

Ako ih pak niste sačuvali, spakujte ih u kutije odgovarajuće veličine, najbolje bi bilo da nabavite više manjih kutija ili idealno za svaki aparat zasebnu kutiju, kako se ne bi oštetili prilikom selidbe. Ono na šta bi svakako trebalo da obratite pažnju jeste pakovanje svih sastavnih delova malih kuhinjskih aparata, na primer - mešalice za mikser, nož za secka i drugi elementi koje možda ne držite zajedno sa uređajima.

Aparate u kutijama dodatno možete da obložite pucketavom folijom kako biste bili sigurni da neće doći do oštećenja. Na kutijama možete napisati šta je unutra kako bi vam kasnije raspakovanje lakše išlo. Kada ste sve spakovali u kutije, proverite još jednom da li je sve tu i oblepite ih selotejp trakom.

#3 Pakovanje sitnica

U skladu sa planom koji ste napravili, počnite sa pakovanjem sitnijih stvari iz kuhinje. Ovo ćete svakako morati da radite, bilo da u starom stanu ili kući ostavljate kuhinjske elemente ili ih selite, pa je bolje da što pre počnete. Nabavite kutije srednje veličine i počnite sa pakovanjem svih onih propratnih sitnica iz kuhinje. Tu mislimo na ljuštilicu za voće i povrće, cediljku za limun, ručnog secka za kuvana jaja, držače za salvete i mnoge druge pomoćne kuhinjske stvarčice koje su različite u svakom domaćinstvu.

Ove stvari uglavnom nisu lomljive kao što je servis tanjira ili opasne kao komplet noževa ali svakako im treba posvetiti pažnju. Savetujemo vam da kutiju obložite pucketavom folijom i da po određenom kriterijumu pakujete ove stvari.

Na primer, u jednoj kutiji mogu biti samo plastične sitnice, u drugoj metalne itd. Sa ovim možete spakovati i kuhinjske krpe, naročito zato što mogu poslužiti kao pomoćno sredstvo za sprečavanje oštećenja pomenutih stvari.

kuhinja posudje pakovanje

#4 Pakovanje posuđa, tanjira i escajga

Dolazimo do težeg dela pakovanja ali i za to postoji rešenje! Na kuhinjski sto donesite jedan servis tanjira od tri do šest komada. Položite tanjir na foliju, najbolje pucketavu, a zatim ga obmotajte. Ponavljajte ovo sa svakim tanjirom, ređajte ih jedan na drugi, najbolje do šest komada a onda ih obmotajte streč providnom folijom.

Isti ovaj postupak ponovite sa posuđem - šerpama, tiganjima, činijama itd. Ovako vam se nijedan tanjir niti sud neće oštetiti, tako da odvojite malo više vremena za ovu aktivnost i sigurno će vam se isplatiti.

Nakon što ste ih zaštitilli folijama, spakujte ih u kutije odgovarajuće veličine kako se ne bi mnogo pomerali u njoj. Na svakoj kutiji napišite šta se unutra nalazi kako bi vam kasnije posao raspakovanja i slaganja u novu kuhinju bio lakši.

Što se tiče noževa, obratite pažnju da im obmotate vrhove i sečiva debljim slojevima folije i tako ćete sprečite da eventualno prođu kroz kutiju i eventualno nekoga povrede.

#5 Pakovanje bele tehnike, drugih uređaja i kuhinjskih elemenata

Kada ste ispraznili kuhinju svih tanjira, šerpi, ručnih miksera i noževa, dolazi na red pakovanje kuhinjskih elemenata i većih uređaja.

Ovde pre svega mislimo na šporet ili odvojenu rernu i staklokeramičku ploču, frižider, aspirator, mikrotalasnu. Sve ove uređaje neophodno je obezbediti što bolje tako da ne dođe ni do najmanjih oštećenja.

Predlažemo vam da ih prvo obmotate pucketavom folijom a zatim i običnom streč folijom. Nakon toga, bilo bi idealno spakovati ih u velike kartonske kutije ili im od kartona napraviti improvizovanu kutiju oblepljenu jakim i širokim lepljivim trakama. Takođe, da biste bili sigurni da do oštećenja neće doći, na ćoškove svih ovih uređaja stavite komade stiropora. Tako će vaši kuhinjski uređaji izgledati kao da su tek došli iz prodavnice bele tehnike ali i mnogo važnije od toga - tokom transporta i nošenja neće doći ni do najmanje ogrebotine.

kuhinja stan preseljenje

Slična je stvar sa kuhinjskim elementima. Pažljivo odšrafite i razmontirajte kuhinju, deo po deo. Šrafove skupite u posebnu kutijicu i radi lakšeg snalaženja kasnije, obeležite ih. Ponovite obmotavanje pucketavom pa streč folijom isto kao sa belom tehnikom i posebnu pažnju posvetite ivicama i ćoškovima.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli prilikom seljenja kuhinje!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava