Kako da spakujete kuhinju za selidbu kao profesionalac

Pročitano: 679 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Selidba u drugi stan ili grad može biti pravi poduhvat, naročito kada se selite sa porodicom i već imate kompletan nameštaj, uređaje i pribor koji želite zadržati. Potrebno je sve spakovati pažljivo i na vreme, tako da se nijedna dragocena stvar ne zaboravi, izgubi ili ošteti.

Želite da angažujete kompaniju za selidbe za Beograd, Novi Sad ili bilo koji drugi grad ili pak pokušavate da se preselite samostalno? U svakom slučaju celokupan proces će biti mnogo lakši i jednostavniji ako znate kako da spakujete svaku prostoriju. Kuhinja, sa svim svojim posuđem i staklenim i keramičkim predmetima, donosi jedinstvene izazove.

Pročitajte kako izgleda proces pakovanja u kuhinji i kako da ga pojednostavite.

kuhinja pakovanje

Dobra organizacija je važna

Prvi korak kod pakovanja kuhinje podrazumeva dobro planiranje. Ako više vremena izdvojite da napravite dobar plan pakovanja, manja je verovatnoća da ćete gubiti dragoceno vreme usred užurbane selidbe.

Pre svega, odlučite šta je bitno. Spakujte što više možete nedelju dana pre preseljenja. Dok pripremate kuhinju za dan selidbe, držite nekoliko osnovnih stvari pri ruci kako biste i dalje imali tanjire za jelo i lonce za kuvanje.

Zatim, isplanirajte svoje obroke. Nije isključeno da ćete prilikom pakovanja zaboraviti na hranu i na kraju biti primorani da mnoge namirnice bacite. Umesto toga, iskoristite svu hranu koju već imate i kupujte samo ono što je apsolutno potrebno. Ako pametno odigrate,većina kvarljive hrane iz vašeg frižidera i ostave će nestati do dana selidbe.

Uverite se da imate odgovarajuće zalihe za pakovanje. Od pakovanja lomljivih predmeta do pakovanja lonaca i tiganja, možete sebe poštedeti velikih glavobolja ako osigurate prave materijale za pakovanje. Pripremite komplete za pakovanje posuđa, kutije, rukavice, mnogo plastičnih kesa i etiketa. Na ovaj način obezbedićete da svi vaši sudovi budu netaknuti i neoštećeni kada ih premestite u kuhinju na svojoj novoj adresi.

Kako spakovati posuđe?

Kada pakujete posuđe, korisno je da napravite dovoljno prostora za umotavanje svake posude u papir za pakovanje, zatim obložiti vrh i dno svake kutije, te napraviti komplete od maksimalno četiri posude. Budite posebno oprezni sa lomljivim predmetima.

Uzmite sav materijal za pakovanje i očistite kuhinjski sto. Potrebna vam je ravna površina i dovoljno prostora za umotavanje tanjira. Iako je potpuno praktično da neke sudove pakujete zajedno, imajte na umu da naročito osetljive komade poput onih od porcelana treba pakovati posebno.

Koristite specijalne kutije za staklene činije i čaše

Ne želite da stignete u svoj novi dom sa kutijom punom napuklog posuđa koje ste dobili kao svadbeni poklon, zar ne?

Za stakleno posuđe kao verovatno najlomljivije predmete koje u kuhinji imate izdvojite specijalne materijale za pakovanje. Potražite kutije koje su dizajnirane za čaše. Kada već govorimo o čašama, važno je da ih dvostruko zamotate u papir.

Kako spakovati lonce i tiganje?

Šerpe i tiganje je lako spakovati ako to uradite kako treba. Uz malo truda, možete svesti na minimalan broj kutija koje su vam potrebne (i broj koji ćete kasnije morati da prenosite i raspakujete). Naravno, podrazumeva se da sve tiganje i šerpe pre pakovanja detaljno operete i očistite.

Ugnezidite manju šerpu u veću i ponovite postupak dok ne dobijete tri ili četiri “sloja”. Da biste sprečili ogrebotine i udubljenja, svaku šerpu, odnosno tiganj umotajte u papir ili krpu. Poklopce možete lako spakovati u zasebne kutije.

Kako spakovati noževe?

Noževi uzrokuju više slučajnih povreda nego bilo koji drugi pribor u kuhinji. Osigurajte svoju bezbednost, kao i svojih ukućana tako što ćete noževe spakovati odvojeno. Bilo da koristite specijalne kutije za noževe ili ne, glavna stvar je da se uverite da ništa drugo nije pomešano sa noževima. Možete se poslužiti starim trikom i umotati ih u peškire.

Stavite tri ili četiri noža na peškir sa oštricama okrenutim u istom pravcu. Počnite od dna i umotajte peškir tako da postoji “jastuk” između svake oštrice. Zatim preklopite bočnu stranu peškira da biste zaštitili vrhove i svoje ruke. Tako umotane u tkaninu dodatno ih umotajte u papir za pakovanje i označite smer sečiva noža. (Možete da napišete „Noževi“ sa strelicom ili nacrtate sliku noža sa oštricom koja je usmerena onako kako ste ih spakovali).

kuhinja kutija pakovanje

Kako spakovati kuhinjske uređaje?

Kuća se ne oseća baš kao kod kuće bez vašeg pouzdanog aparata za kafu, mikrotalasne pećnice i tostera. Pratite ove jednostavne savete kako biste bili sigurni da ste sve preneli bez oštećenja i da možete da uživate u omiljenoj kafi i toplom tostu.

Očistite kuhinjske uređaje

Vašim velikim kuhinjskim uređajima kao što su šporet i frižider je potrebna posebna pažnja. Peć ima mnogo pričvršćenih delova koje morate da uklonite kao što su police, dugmad i zavojnice. Pored toga, ako imate gasnu peć, obavezno isključite gas pre nego što je isključite.

Kada je u pitanju pakovanje frižidera, potrebno je da uradite tri stvari: da ga očistite, odmrznete i isključite prema uputstvu proizvođača. Istresite mrvice iz tostera i očistite okretnu ploču mikrotalasne pećnice.

Ako ima potrebe, rastavite svoje male kuhinjske uređaje tako da se ništa ne pokvari tokom transporta. Primera radi, posebno spakujte činiju od skupocenog miksera. Vodite računa da svi delovi budu u istoj kutiji.

Možete pitati u kompaniji za transport koju ste angažovali da li nude usluge pakovanja, montaže i demontaže nameštaja i uređaja. Cena selidbe će možda biti viša nego kad se pakujete sami, ali zamislite to rasterećenje kad profesionalci obave sav posao umesto vas!

Koristite svoje “Tetris” veštine

Kuhinjski uređaji imaju čudne oblike, ali to ne znači da morate da koristite dodatne kutije. Stavite nekoliko pojedinačno upakovanih uređaja u istu kutiju ako je moguće. Ako jednostavno nema mesta, popunite praznine drugim kuhinjskim potrepštinama kao što su kutije za žitarice, smeđi šećer i čaše za merenje. Dok se osvrnete, vaša će kuhinja će biti kompletno spakovana i spremna za transport.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava