Zašto kuvari nose široke pantalone i kecelje?

Pročitano: 1404 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Sve tajne kulinarske uniforme: Zašto kuvari nose bele kape?

Bilo da volite otmene restorane ili više preferirate kioske brze hrane, sigurno znate kako izgleda kulinarska uniforma. A da li ste se zapitali, zašto je uniforma profesionalih kuvara baš tako dizajnirana?

Možda će vam se činiti da su neki detalji, poput duge bele kape, na kuvarskoj uniformi suvišni. Međutim, sve je na ovoj odori osmišljeno da bude praktično i prilagođeno kulinarskoj profesiji. U ovom tekstu vam donosimo sve tajne kuvarskih uniformi i napokon odgovaramo na zanimljivo pitanje - Zašto profesionalni kuvari nose visoke bele kape?

Zašto kuvari nose uniforme?

Upečatljiv dizajn kuvarske uniforme treba da zaštiti majstore kulinarstva od opasnosti u kuhinji, ali i da promoviše visok profesionalizam restorana u kome rade. Nošenje uniforme i u ovoj profesiji nije slučajno! Pored higijenskih i bezbednosnih razloga, uniformnost u kuhinji treba da ujedini kulinarski tim i uspostavi hijerarhiju u radu.

Tradicionalna kulinarska uniforma se sastoji od bele kape, bele jakne sa dvorednim kopčanjem i kariranih pantalona. Moderni restorani dozvoljavaju malo modifikovanje tradicije, pa se tako danas mogu videti i kulinarske uniforme tamnijih boja. Muški deo tima radije nosi majice sa kratkim rukavima, kape koje se vezuju pozadi i obavezne muške pamučne majice ispod odore. Dame rado dodaju praktične i zanimljive kecelje i trouglaste marame koje idu oko vrata.

Čemu visoke bele kape?

Najčešće pitanje o kulinarskoj odori - Zašto profesionalni kuvari nose visoke bele kape?

Pored statusa i simbola koje duge kape daju profesionalnim kuvarima, one se nose prvenstveno iz higijenskih i praktičnih razloga. Tu su da zaštite glavu kuvara od vatre i udaranja o kuhinjske elemente i pomagala. Ali i da spreče upadanje kose kuvara u tanjir ukusne hrane za gosta restorana.

I dužina i bela boja kape su izabrani sa razlogom. Kapa je dizajnirana da bude visoka, jer omogućava strujanje vazduha, a tradicionalna bela boja je tu odbija toplotu. Na ovaj način, bez obzira na temperaturu u kuhinji, kuvarima neće biti vruće i moći će neometano da rade.

Ipak, najprepoznatljiviji odevni pedmet kuvara, ne nosi se samo zbog funkcionalnosti. U prošlosti, duga bela kapa ukazivala je na čin, znanje i autoritet kuvara. Što je kapa duža, to je šef kuhjinje stariji i sa dužim stažom.

Ni nabori na kapi nisu tu slučajno. Tradicija nalaže da više nabora na kapi ima onaj kuvar koji je stručniji i ima više iskustva u ovladavanju tehnikama kuvanja. Pa tako, ako kuvar zna 100 tehnika za kuvanje jaja, imaće 100 nabora na kapi. Šta mislite, koliko bi nabora imala kapa poznatog francuskog kuvara Hubert Keller, na primer?

Danas, kuvari odlučuju da nose dugu belu kapu isključivo da bi pokazali svoje poštovanje i predanost tradiciji svoje profesije. Ostali nose jednostavnije kape, jednokratne šešire za pripremu hrane i mreže sa kosu.

Izbor na kraju zavisi od pravila restorana i šefa kuhinje. Neki ugostiteljski objekti žele da očuvaju tradiciju i odaju utisak profesionalnosti u pripremi hrane. Dok drugi insistiraju na nošenju istih kapa zbog posticanja jedinstva i timskog duha čitavog kuhinjskog osoblja.

kuvarska bela uniforma

Kako im bela kuvarska jakna uvek ostaje čista?

Zamislite kuvara koji se stalno presvlači da bi mu bela uniforma ostala blistavo čista! U takvom restoranu, priprema jela bi verovatno išla jako sporo, i koliko god hrana bila dobra, ne biste čekli nekoliko sati da se napravi.

Profesionalni kuvari nemaju vremena da brinu o flekama i mrljama na odori. Kuvarske jakne zbog toga imaju dvostruko kopčanje. Prednost ovakvog kopčanja je u tome da se prednji dio jakne, ukoliko se umrlja, može za čaš preklopiti čistim delom jakne. Na ovaj način, odora ostaje duže vreme čista, a dva sloja tkanine nude i poboljšanu zaštitu od toplote, prosipanja, prskanja i pare.

Vrlo je važan i materijal od koga je kuvarska jakna napravljena. Uniforma mora biti lagana, prijatna, ali i otporna na vatru. Zato se kuvarske odore uglavnom prave od dvostrukog sloja pamuka i u beloj boji. Iako je ova boja je simbol čistoće, mnogi prilagođavaju tradiciju, svojim potrebama i imidžom ugostiteljskog objekta u kome rade. Tako, kuvari koji rade u otvorenim kuhinjama, gde ih gosti mogu videti kako pripremaju najukusnija jela, radije biraju crne odore, jer se na njima ne primećuju mrlje od hrane.

Obično su ove jakne sa dugim rukavima, kako bi sprečile opekotine i povrede, međutim, kuvarske jakne, sakoi i bluze se ne nose samo zbog bezbednosti i zaštite. Njihovim izgledom kuvari žele da istaknu svoju profesionalnost, stručnost i kulinarske veštine.

Udobnost i zaštita je kuvarima prioritet, zato pantalone koje nose moraju biti veoma široke. Širina je bitna kako zbog kretanja, tako i zbog zaštite od slučajnog prosipanja vrelih jela. Pripijene pantalone, koliko god lepo izgledale, nisu najudobnije posle višečasovnog pripremanja hrane u toploj kuhinji, a pritom i duže zadržavaju prosutu tečnost na koži.

Kuvari nose i kecelje, koje se obično veziju oko struka i duge su sve do ispod kolena. Ako mislite da nema prevelike razlike između običnih, jeftinijih kecelja i kecelja koju koriste kuvari, prevarili ste se. Profesionalne pregače, napravljene su od visoko kvalitetnih materijala, jer kuvarima moraju biti još jedan sloj zaštite od opekotina i mrlja.

Duboki džepovi ovih pregača, poslužiće šefovima kuhinje da nose oštre kuhinjske alate, bez bojazni da će im se kecelja pocepati, a alat ih povrediti. Materijal svih predmeta kuvarske uniforme, pa i kecelja i pantalone, moraju biti vatrootporni.

Ako gledate kulinarske emisije na televiziji, mora da ste primetili da pored kecelja, šefovi sa sobom nose i peškir. Umetnuti oko struka, višenamenski peškiri su neslužbeni dodatak uniformi, koji zamenjuju kuvarsku rukavicu, brzo uklanjaju fleke sa površina za kuvanje i savršeni su za brisanje vlažnih ruku kuvara.

Kakve cipele nose kuvari?

Sate i sate na nogama, kuvarima olakšavaju odgovarajuće cipele. Pored udobnosti, cipele moraju biti zatvorene, jer će tako zaštiti majstore kulinarstva od predmeta koje mogu ispustiti, poput noževa, makaza, tiganja… Takođe, svaka prosuta šerpa sa jelom može zadati teške opekotine stopalima kuvara i zato moraju biti otporne i kvalitetne.

Preporučuje se da cipele kuvari biraju pažljivo i da nose one koje se ne klizaju, jer niko neće želeti da ukusan specijalitet, posle dugog pripremanja, završi na podu. A kako se podovi restorana stalno brišu i dezinfikuju, dobre, neklizajuće cipele kuvarima su izuzetno važne.

U najboljim restoranima Evrope i sveta, kao i onima koji teže takvom epitetu naročito se drži do uniformnosti osoblja. Uniforma kuvara simbol je znanja i profesionalnosti. Kada u restoranu ugledate visoku belu kapu, čiste kuvarske jakne i kecelje, znajte da ste u ugostiteljskom objektu u kom se čuva tradicija kulinarske profesije, neguje imidž restorana i biraju isključivo stručni i pouzdani kuvari.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava