Zbog čega šeri vino ipak nije završilo u svemiru?

copyright
Copyright: winefolly.com
Pročitano: 754 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(0 glasova)

Tokom 70-ih godina prošlog veka, NASA je dosta razmišljala o raznim načinima pomoću kojih može učiniti putovanje u svemir lagodnijim. Naravno, jedna od osnovnih ideja bila je to da prvenstveno treba unaprediti kvalitet hrane koja se servira u svemirskim letelicama. Tako su astronauti vremenom dobijali sve ukusnije i ukusnije poslastice, špagete, picu, rebarca, pa čak i malo alkohola.

Čarls Burland (Charles Bourland) je bio zadužen za odabir vina koji će se konzumirati u svemiru tokom Apollo programa. Pred njim je bio pravi izazov: bilo je gotovo nemoguće natovariti letelicu teškim i nepraktičnim flašama vina, pa je bilo potrebno naći vrstu koja neće izgubiti svoj ukus nakon prepakivanja. Na kraju se odlučio za šeri (sherry) vino, koje se pakovalo u posebne plastične vreće sa ugrađenom slamčicom.

Nažalost, ovaj plan je vrlo brzo naišao na osudu javnosti koja je ovakvu ideju smatrala nezamislivom, pogotovo zbog činjenice što ova vrsta vina, u bestežinskom stanju, oslobađa neprijatan miris, pa je bilo "bespotrebno da se astronautima dodatno komplikuje život u svemiru".

Na kraju, šeri nije propao. Ovo vino se ipak nije "vinulo među zvezde", ali je iskorišćeno za potrebe SMEAT programa, testa koji je obuhvatao grupu astronauta zatvorenih u vakuum komori tokom 56 dana. Oni su se verovatno bolje proveli nego njihove kolege u Apolu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava