Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

copyright
Copyright: en.wikipwdia.org
Pročitano: 7801 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(2 glasova)

"Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava