Hrana i sujeverje

copyright
Copyright: lifebuzz.com
Pročitano: 3718 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(4 glasova)

Nije nepoznato da su se u starim vremenima, raznim pojavama i predmetima pripisivale razne magijske moći, pa su se tako razvila i razna sujeverja vezana za određene namirnice. Ovo su samo neka od najznamiljivijih verovanja, za neka ste sigurno čuli, a možda čak i isprobali. U svakom slučaju, nije za odmet znati:


Stari Egipćani su verovali da luk tera zle duhove. Svaki put kada bi dali neku zakletvu, stavili bi jednu ruku na glavicu luka. U modernijim vremenima se veruje i da pirinač (simbol bogatstva i prosperiteta) takođe tera zle duhove, pa u nekim istočnjačkim narodima postoji tradicija da se na svadbi baca pirinač kako bi oterao zlo od mladog venčanog para.


U Mađarskoj se na prag nove kuće stavljala so kako bi sačuvala nove stanare od zlih duša, a Evropljani (koji su verovali u vampire) bi na krov kuće prskali neku vrstu senfa da se vampiri ne bi približavali njihovom domu. Japanci, na primer, tokom njihovog festivala setsuben stavljaju zrnevlja pasulja u mračne uglove kuće kako bi sprečili uticaj zle magije.


Verovatno najpoznatiji ritual je onaj koji je vezan za beli luk. Naime, u Evropi se vekovima verovalo da je upravo on najbolji zaštitnik i od vampira, i od zlih duša, crne magije...pa su ljudi imali naviku da stavljaju "ogrlice" od belog luka oko vrata.
No, nisu sva sujeverja vezana za teranje zlih sila. Jaja odavnina predstavljaju simbol plodnosti, pa bi farmeri širom sveta stavljali slomljena jaja na obradivu zemlju sa nadom da će dobro roditi. U Kini, dugačke nudle označavaju dugačak život, tako da se po pravilu nudle ikada ne seku, nego tako dugačke konzumiraju. Što se tiče čaja, ne sme se nikada stavljati mleko pre šećera u njega, inače se osoba koja je to uradila nikada neće venčati, a ako se na kraju ispijanja čaja nađe nerastopljen šećer na dnu šolje, neko će se zaljubiti u vas.


Zanimljiva sujeverja vezuju se i za razno voće, na primer za banane, grožđe i narandže. Smatra se da moreplovci i ribari nikada ne treba da ponesu sa sobom bananu, jer će im doneti oluju i loš ulov. U Južnoj Americi postoji tradicija da se početkom godine pojede 12 zrna grožđa i pri tom svako označava mesec u godini. Ako je zrno slatko, taj mesec će biti uspešan, a ako je gorko, biće neuspešan. Možda najednostavnije i najsmešnije sujeverje vezuje se za narandže - ako nekome poklonite narandžu, ta osoba će se zaljubiti u vas. Isprobajte, možda stvarno upali!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava