Višestruka upotreba narandžine kore

copyright
Copyright: anaturaldifference.com
Pročitano: 1775 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Polako se približava zima, period tokom kojeg su narandže nezaobilazan deo svake trpeze. Dok je plod ove voćke tu da nas osveži i sačuva od gripa, i kora ima svoje prednosti zbog koje je ne treba baciti. Evo načinina na koje možete da je upotrebite:

1. Osvežite svoj frižider
Ako se u vašem frižideru oseti neki neprijatan ili kiselkast miris, stavite par kriški narandžine kore u frižider, posolite ih krupnom morskom solju i ostavite da odstoji dok ne so ne postane vlažna. Neprijatan miris će ubrzo nestati.

2. Očistite drvene površine
Ako želite da izbegnete teške sprejeve za čišćenje koji su puni hemikalija, napravite ovaj prirodan čistač drvenih površina: ubacite par kriški narandžine kore u teglicu koju ste napunili sirćem, ostavite da odstoji dve nedelje, izvadite koru i dobijenu tečnost naprskajte na drvenu površinu. Ne samo da će vam kuća biti čistija, nego će i poprimiti ugodan, citrusni miris.

3. Uklonite ustajali miris ormana
Ako vaš ormar polako poprima onaj neprijatan, ustajali miris, umotajte koru u parče tkanine i stavite u ormar gde vam je garderoba. Menjajte koru na svakih par nedelja kako biste održali svež miris.

4. Napravite serum za kosu
Ukoliko su vam krajevi kose suvi i ispucali, stavite u blender dve ili tri cele pomorandže (sa sve korom), izmiksajte i dobijenu tečnost utrljajte u opranu, vlažnu kosu. Ostavite da odstoji par sati, pa isperite hladnom vodom. Zdravi nutritijenti u pomorandžinoj kori će zagladiti i nahraniti suve krajeve.

5. Efikasnije zapalite vatru u kaminu
Prirodna ulja u narandžinoj kori su izuzetno zapaljiva, pa sledeći put kad želite da zapalite vatru u kaminu (ili npr vatru za roštilj), dodajte grančicama, papiru ili hepo kockama i par komada narandžine kore.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava