Pogača sa blitvom i semenkama suncokreta

Veoma ukusna i dekorativna pogača.

Pročitano: 1248 puta
Kategorija: Hleb, Peciva, Pite...
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

600 g brašna

3 jaja

1 žumance

1 svež kvasac

250 ml vode

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

60 g ulja

5-6 veza blitve

200 g kačkavalja

malo semenki suncokreta

Priprema

Razmutiti kvasac u mlakoj vodi, dodati kašičicu brašna i šećera pa ostaviti na toplom da nadođe. U vanglu sipati polovinu prosejanog brašna dodati 2 jaja, so, ulje i narastao kvasac pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti da naraste najmanje 30 minuta.

Odvojeno oprati i obariti blitvu pa je sitno iseckati. Dodati jedno jaje, posoliti, dodati začine po želji. Zatim kačkavalj izrendati.

Naraslo testo podeliti na dva dela. Polovinu razvući oklagijom, prečnika okrugle tepsije za pečenje i staviti u pouljen i pobrašnjavljen pleh. Preko testa rasporediti fil od blitve (u sredini i okolo u krug) a preko blitve staviti izrendan kačkavalj. Zatim razvući drugu polovinu testa i staviti ga preko fila u pleh. Na sredinu kruga od testa staviti manju tacnu, pa od nje do krajeva zaseći testo tako da se dobije 16 jednakih delova. Uhvatiti krajeve, a zatim ih okrenuti tako da se u prečniku vidi fil od blitve.

Pogaču premazati žumancem, a po sredini posuti semenkama. Ostaviti još malo da naraste. Peći oko 30 minuta na 180 stepeni C. Kad je pogača pečena pokriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 10-tak minuta.

Napisao: 
Prethodni recept
Listići sa sirom
Sledeći recept
Domaći hleb
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava