Ćufte od leblebija i vrganja sa povrćem

Moguće je pripremiti zdrav, izbalansiran obrok koji će vas i zasititi a uz to i lepo izgledati.

copyright
Copyright: Jelena Gorički
Pročitano: 500 puta
Kategorija: Glavna jela
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Sastojci

1 kesa gotove smese za ćufte od leblebija i vrganja Balance 013

2 srednje šargarepe

1 praziluk

4 lista sveže paprike iz tekle potopljene u ulje

½ pakovanja plavog buđavog sira

1 supena kašika slatkog od šljive ili smokve

Smesa začina za tsatsiki

Soja sos i susam za posip

Priprema

Pripremiti smesu za ćufte prema uputsstvu sa pakovanja. Od prilike na celu kesu ide 180ml mlake vode, smesu sa vodom dobro izmešati i ostaviti da odstoji 12min. Za to vreme iseckati po dužini 1 praziluk da se dobiju dugački štapići, 2 šargarepe srednje veličine isto seći u trekice ljuštilicom za krompir, izdvojiti 4 lista sveže crvene paprike iz tegle.
U vok dodati srednju količinu maslinovog ulja (komina). Ne da pliva u ulju već samo da se pokrije dno voka. Neka se ulje dobro ugreje.
Nakon što je smesa za ćute odstojala početi formiranje kuglica. Za meru uzeti jednu supenu kašiku mase za 1 kuglicu, valjati masu u dlanovima dok se ne dobiju glatke okruglice koje pre odlaganja na podlogu treba malo spljoštiti radi lakšeg pečenja.
Ćufte peći na ulju tako da obe strane fino porumene i onda ih ređati na kuhinjski ubrus da malo izvuče ulje. Nakon što smo sve ćuftice ispekli, dodati još malo maslinovog ulja u kome će se kratko propržiti praziluk sečen na tračice. Prži se ne duže od 2min. Izvući praziluk i potom dodati šargarepu koja je iseckana na tračice i pržiti je uz dodatak začinskog mixa za tsatsiki i soja sosa a pri kraju dodati jednu supenu kašiku slatkog od šljive ili smokve. Dobro izmešati u tiganju i kada je šargarepa srednje pečena izvući je na tanjir. U listove paprike zaviti po jednu gotovu ćuftu i onda krajeve napuniti plavim bušavim sirom. Uvezati čačkalicom ili nanizati tako savijene paprike na ražnjić i kratko propržiti sa obe strane na tiganju. Dok se paprika prži uzeti tračice praziluka i obmotati oko jedne količine ćufti, isto uraditi i sa tračicama šargarepe i na kraju izvući rolnice sa paprikom na tanjir. Poređati na tanjih ovako dekorisane ćutice sa povrćem a na one koje su umotane u praziluk i šargarepu od gore dodati malo plavog sira. Posuti susamom po želji.

Prijatno!

Napisao: 
Prethodni recept
Krompir paprikaš
Sledeći recept
Punjeni patlidžan
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava