• Rischart

    Rischart

    Rischart poslastičanica, pekara, kafeterija… nazovite je kako god, ali u svakom slučaju jedan predivan lokal koji ne smete zaobići prilikom vaše posete Mihnenu nalazi se u samom centru na Marienplatz-u preko puta Gradske kuće.

     2447
  • Faro – nutritivne vrednosti

    Faro – nutritivne vrednosti

    Faro je vrsta pšenice, gusto zrnevlje bogato hranljivim sastojcima. Njegov ukus i tekstura podsećaju na ječam. Gotovo da ne sadrži masti, a odličan je izvor gvožđa i vlakana. Njegovi složeni ugljeni hidrati se sporo razgrađuju zbog čega ostajete siti duže vreme. Sadrži niacin koji je važan za razgradnju ugljenih hidrata, masti i proteina u energiju.

    Četvrtina čaše nekuvanog faroa sadrži:

    Kalorije: 200

    Masti: 1,5 g

    Zasićene masti: 0

    Trans masti: 0

    Holesterol: 0

    Natrijum: 0

    Kalijum: 0

    Ugljeni hidrati: 37 g

    Dijetalna vlakna: 7g

    Šećer: 0

    Kalcijum: 2 odsto preporučenog dnevnog unosa

    Gvožđe: 10 odsto preporučenog dnevnog unosa

     872
  • Namirnice i napici koji izazivaju sluz

    Namirnice i napici koji izazivaju sluz

    Sluz je u manjim količinama neophodna pri uklanjanju klica koje se zadržavaju u zadnjem delu grla. Ponekad, usled prehlade ili infekcije možete imati više sluzi nego što je neophodno, a može biti i primetno gušća. Neke od namirnica tome doprinose, a nekad su izazvane alergijskim reakcijama zbog čega povećavaju proizvodnju histamina i utiču na kiselinski refluks.

    Obratite pažnju da li se to dešava nakon što konzumirate jaja, ribu, mleko, kikiriki, soju... Kiselinski refluks utiče da vam se kiselina vraća iz stomaka u grlo, ponekad može biti izazvan i kafom, nanom, paradajzom, citrusima, čokoladom i gaziranim pićima.

     913
  • Breskva - voće mira

    Breskva - voće mira

    Breskva je voće poreklom iz Kine ali se uzgaja u predelima gde vlada topla klima. U nekim krajevima poznata je kao persijska šljiva, a postoji preko 2.000 različitih vrsta breskvi koje su nastale ukrštanjem.

    Naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.

    Breskve pospešuju varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

    Savršeno je sredstvo za čišćenje creva, jer potpomaže bolje varenje.

    Predstavlja pravu riznicu beta karotina. Sadrži i većinu vitamina grupe B, među kojima i folacin (B9), nijacin (B3), ali i vitamin C, E i biotin (vitamin H).

    Sok od breskve se preporučuje bolesnicima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom.

    Smanjuju rizik od opadanja kose.

    Kinezi i Japanci koštice breskve smatraju izuzetno značajnim u lečenju kašlja, upale slepog creva, krvavljenja, povišenog krvnog pritiska.

    U Mađarskoj ih zovu "voćem mira" jer smiruju i opuštaju.

     663
  • Kako smanjiti holesterol?!

    Kako smanjiti holesterol?!

    Najnovija studija rađena u Kanadi mogla bi potencijalno da spasi milione ljudskih života. Istraživanje je pokazalo da konzumiranjem određenih vrsta hrane, ljudi mogu značajno da umanje svoj holesterol i poboljšaju šanse za izbegavanje srčanih oboljenja ili moždanog udara.

    Ono što je poznato kao zapadna ishrana naglašava meso i zasićenu hranu, ali u današnje vreme postoji pokret za zdraviju ishranu. Njega podržavaju lekari, zdravstveni zvaničnici, koji ohrabruju školsku decu da više vežbaju i jedu više voća i povrća.

    Pravilna ishrana i redovne fizičke aktivnosti su najvažnije za održavanje zdravih nivoa holesterola. Inače, holesterol je vrsta masnih naslaga. On pomaže u izgradnji i održavanju ćelija.

    Ali postoje različite vrsta holesterola. Vrsta pod nazivom HDL promoviše zdravlje srca, dok ona druga pod nazivom LDL, doprinosi srčanim oboljenjima. Uobičajeni savet je da se umanji unošenje životinjskih masti, odnosno masti koje su u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi. Te masti su izvor LDL holesterola. Ali, takođe je poznato da određene vrste hrane pomažu u snižavanju lošeg holesterola.

    „Povrće kao što su bamija i patlidžan, sve to što je nekako sluzavo. Te vrste povrća uklanjaju holesterol iz organizma“, navodi Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu.

    Kanadski lekar Dejvid Dženkins proiučavajo je osobe koje su se pridržavale niskokalorične ishrane u kojoj je uključena i navedena vrsta hrane. On je želeo da istraži da li su njihovi nivoi holesterola niži nego kod osoba koje samo konzumiraju niskokaloričnu hranu. Boni Vud bila je u prvoj grupi.

    „Promena je bila nešto kao povećanje količine vlaknastih namirnica u mojoj ishrani.“

    U studiji je učestvovalo 300 muškaraca i žena. Svi su uzimali lekove za smanjenje holesterola. Oni koji su pratili pojačanu dijetu takođe su uzimali hranu za koju je poznato da umanjuje loš holesterol - jabuke, grožđe, jagode, određene žitarice i povrće, koštuničavo voće, maslinovo ulje ili ulje kanole, pasulj i soja i njihove prerađevine. Šest meseci kasnije, istraživači su proverili rezultate.

    Oni koji su konzumirali hranu koja smanjuje holesterol imali su za 13 do 14 odsto manji nivo lošeg holesterola. Oni koji su pratili samo niskokaloričnu ishranu imali su smanjenje od samo 3 odsto. Doktor Dženkins kaže da bi rezultati trebalo da ohrabre osobe koje imaju visok holesterol.

    „Oni mogu da promene nivo sopstvenog lošeg holesterola time što će preći na dobru ishranu“, kaže dr Dženkins.

    „Više bih volela da smanjujem holesterol programom ishrane, nego da uzimam lekove za to“, slaže se Boni.

    Istraživači su takođe istakli da je još jedan pozitivan efekat te dodatno niskokalorične ishrane bio da su učesnici u studiji takođe smanjili nivo krvnog pritiska. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

    Izvor: galsamerike.net

     10204
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
30653
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
15323
Toplo, fino, ukusno. Čorbica od tikvica koja se veoma brzo i lako sprema.
33423
Pravi mali slani kolačići. Možete ih služiti kao predjelo, glavno jelo, za ručak ili večeru.
42130
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
17246