• Osnovne karakteristike tradicionalne severnokorejske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne severnokorejske kuhinje

    Hranu Severne Koreje karakterišu brojne tradicionalne namirnice i drevne tehnike pripreme. Mnoga jela su globalno popularna. Korejsku kuhinju definiše zdrava ishrana sa mnogo nutritivnih vrednosti. Zbog glavnih sastojaka i procesa pripreme, korejsku kuhinju karakterišu jaki začini. Jela se zasnivaju na pirinču, rezancima, povrću i mesu. Severnokorejska kuhinja usklađuje toplo i hladno, grubo i meko, čvrsto i tečno, a akcenat je i na savršenoj ravnoteži boja što je ujedno i odraz jedinstvene kulture i tradicije ove zemlje.

     1133
  • Hrana i kultura: Novi Zeland

    Hrana i kultura: Novi Zeland

    Zemlja u kojoj imate sve: od snežnih planinskih vrhova, preko smaragdnih pašnjaka, do brojnih jezera i plaža. Maori su sa pažnjom i strpljenjem godinama negovali i uzgajali sorte kukuruza, paprati, brojnih začina koji su vremenom ušli u svakodnevnu upotrebu uz obilje ribe, morskih plodova, različitih sorti ptica i drugih specijaliteta. Hleb, kolači, peciva su obavezni uz čajanke. Jagnje je omiljeno meso, a riba i plodovi mora uz sveže voće i povrće čine ishranu Novog Zelanda posebnom. Godišnje, po glavi stanovnika, pojede se do 100 kg maslaca i 65 kg sira. Doručak je uticaj britanske tradicije, a večera je najvažniji obrok. Tradicionalne bombone koje se služe i uz sladolede su njihov omiljeni dezert. Pavlova je najpoznatiji tradicionalni dezert, a čine ga puslice, šlag i voće. Ime je dobio po poznatoj ruskoj balerini.

     3782
  • Zdrava hrana koja goji

    Zdrava hrana koja goji

    Mislite da radite sve kako treba, vežbate, hranite se zdravo, ali nikako da smršate. Jedan od razloga za to mogu biti skrivene kalorije u hrani za koju mislimo da je zdrava. Te namirnice zaista jesu hranljive, ali stvar je u tome što su i izuzetno kalorične. U nastavku teksta saznaćete sa čime treba biti oprezan.

    Bademi - nezaobilazni na svim listama zdrave hrane, puni zasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vlakana. Međutim, jedna porcija (30 grama) sirovih, neslanih badema ima 163 kalorije i 14 grama masti. Jedna šolja ovih ukusnih orašastih plodova ima više od 800 kalorija, tako da sa njima treba biti zaista oprezan.

    Kinoa - smatra se čudesnom namirnicom i sjajnim izvorom proteina, sadrži mnogo vlakana i zavidnu količinu gvožđa, ali ona ima 220 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata u jednoj šolji.

    Suvo voće - u zavisnosti od vrste, šolja suvog voća ima od 300 do 500 kalorija i od 65 do 100 grama šećera. Iako ova hrana sadrži vlakna, vitamine, minerale i antioksidante, količina šećera je zapanjujuća.

    Humus - veoma je hranljiv (to je u osnovi kombinacija leblebija i maslinovog ulja), ali je i veoma kaloričan (oko 550 kalorija i 48 grama masti u jednoj šolji).

    Voćni sokovi - da, čak i oni koji su 100% napravljeni od voća, sveže ceđeni, prepuni su šećera. Kalorije koje popijemo su loše, jer smo i dalje gladni. Jedna bočica soka sadrži i preko 300 kalorija, uz 60-70 grama šećera.

     7542
  • Slikovit prikaz 2000 kalorija

    Slikovit prikaz 2000 kalorija

    Svi znamo da dnevno obično unosimo oko 2000 kalorija (neko malo manje, neko malo više), ali da li smo ikad vizualizovali koliko je to zapravo hrane?

    U videu koji sledi videćete kako 2000 kalorija zapravo izgleda. I bićete veoma iznenađeni i zabavljeni! Možda pica za doručak baš i nije najbolja ideja, kad budete videli šta možete jesti umesto toga.

     

     

     2115
  • Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Leto je vreme za upijanje sunca i uživanje na otvorenom.

    Najbolji način da se upotpuni uživanje u letnjoj sezoni je uz neke od mnogobrojnih voćnih poslastica. Od osvežavajućih sorbea do kremastih kolača, postoje beskrajne mogućnosti da zadovoljite sladokusce obiljem plodova koje leto donosi!

    Bez obzira da li priređujete roštilj, idete u goste ili jednostavno uživate u lenjim popodnevnim satima kod kuće, ovi recepti za voćne deserte će sigurno biti hit. Lako se prave, pune ukusa i savršene su za svaku priliku i nateraće vaša nepca da zaigraju od radosti!

    Sočni voćni biskvit s bobičastim voćem

    Bobičasto voće mnogima je omiljen dodatak desertima koji pravi značajnu razliku u ukusu. Ukoliko tražite recept za sočan voćni kolač obogaćen ukusnim bobičastim voćem isprobajte ovaj i nećete se pokajati!

    Sastojci:

    • 180 g višenamenskog brašna
    • 100 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 150 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su jagode, borovnice i maline)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prste da umešate puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 18-20 minuta, ili dok keksi ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Poslužite toplo sa kašičicom šlaga ili kuglicom sladoleda od vanile.

    sastojci za tortu jagode brasno jaja

    Lagana voćna torta idealna za toplo vreme

    Za ljubitelje torti koji su u potrazi za kremastom i laganom letnjom poslasticom izdvojili smo ovaj recept. Torte sa voćem jednostavno se spremaju, a idealna su letnja poslastica kada želite da rashladite članove porodice ili prijatelje u poseti nečim slatkim i ukusnim!

    Sastojci:

    • 225 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
    • 300 g šećera
    • 4 jaja
    • 2 kašičice ekstrakta vanile
    • 250 g višenamenskog brašna
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 120 ml mleka
    • 225 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su kupine, maline i borovnice)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 180°C i namastite kalup za tortu prečnika 23 cm.
    • velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti.
    • Umutite jedno po jedno jaje, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
    • U posebnoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
    • Postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu putera, naizmenično sa mlekom, dok testo ne postane glatko.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte vrh špatulom.
    • Pecite 45-50 minuta, ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista.
    • Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 10 minuta pre nego što je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
    • Pospite šećer u prahu po površini i dodajte sveže bobice na vrh.

    Kolač od jagoda koji će svako obožavati

    Jagode su idealna prolećna poslastica za sam početak toplog vremena, ali mogu se pripremati i tokom celog leta ukoliko ih zamrznete. Takođe postoji i opcija da napravite isti desert sa zamenskim voćem čija je sezona aktuelna u tom trenutku, na primer malinama!

    Sastojci:

    • 250 g višenamenskog brašna
    • 50 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice sode bikarbone
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 450 g svežih jagoda, isečenih na kockice
    • 240 ml guste pavlake
    • 2 kašike šećera u prahu

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prstima da unesete puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 15-18 minuta, ili dok kolačići ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Dok se kolači peku, pripremite jagode tako što ćete ih iseckati i posipati sa 1 kašikom šećera u prahu.
    • U velikoj činiji umutite gustu pavlaku i preostalu 1 kašiku šećera u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
    • Da biste sastavili kolače, prepolovite ih horizontalno, a na donju polovinu stavite komadić šlaga i narezane jagode.
    • Na vrh stavite drugu polovinu kolača i još jednu kašičicu šlaga i jagode.
    • Poslužite odmah i uživajte!

    Sorbet od manga - za ljubitelje egzotičnih ukusa

    Ukoliko leto koristite da isprobavate egzotičnije ukuse i nove stvari ovaj sorbet je idealan za vas!

    Sastojci:

    • 3 zrela manga, oguljena i iseckana na kockice
    • 120 ml vode
    • 100 g šećera
    • 1 kašika svežeg soka od limete

    Uputstva:

    • U srednjem tiganju pomešajte mango narezan na kockice, vodu, šećer i sok od limete.
    • Stavite smešu da provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 10-15 minuta, ili dok mango ne omekša i tečnost se malo zgusne.
    • Pustite da se smeša ohladi na sobnu temperaturu.
    • Kada se ohladi, prebacite smesu u blender i blendajte dok ne postane glatka.
    • Procedite smešu kroz sitno sito u činiju.
    • Pokrijte posudu i stavite smešu u frižider dok se ne ohladi.
    • Kada se ohladi, prebacite smešu u aparat za sladoledi mešati prema uputstvima proizvođača.
    • Prebacite sorbet u posudu i zamrznite najmanje 2 sata pre serviranja.
    • Poslužite u činijama ili kornetima i uživajte u osvežavajućem ukusu manga!

    Ovi recepti za voćne deserte su samo deo ukusnih poslastica koje možete napraviti sa svežim letnjim voćem. Bilo da više volite pečene ili smrznute poslastice, svako ima u čemu da uživa! Dakle, iskoristite prednosti sezone i pripremite neke od ovih ukusnih deserta!

     

     431
Sočni oslić u belom vinu.
3255
Veoma jednostavan recept da brzo spremite karfiol zapečen sa kačkavaljem i sirom.
2220
Integralni pirinač sa bundevom.  
3336
Recept za pohovani patlidžan sa šunkom  i kačkavaljem.
10065
Nekada je zgodno da se napravi namaz na "brzaka" i uz malo prepečenog hleba ili tostić eto dobrog i ukusnog obroka.
2406
Mnogi ne koriste patlidžan jer se plaše ga ga je teško spremiti ili da im nije ukusan. Međutim sa patlidžanom se veoma lako radi i svakako ga ne treba izbegavati.…
3082