Artritis i ishrana

Copyright
Copyright: oxygenmag.com
Pročitano: 2201 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(1 Glas)

Reumatoidni artritis, upalni proces zglobova se možda ne može izlečiti hranom, ali se simptomi svakako mogu ublažiti ukoliko se pridržavate ovih saveta.

Jedite masniju ribu, poput lososa, haringe i sardina, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje smiruju upalne procese. Konzumirajte ovu vrstu hrane bar dvaput nedeljno, kako biste uticali na reumatoidni artritis. Ako niste preterani ljubitelj ribe, možete pokušati i sa orahom ili lanenim semenom.
Maslinovo ulje takođe pomaže kod upalnih procesa, a istraživanja pokazuju da ljudi sa Mediterana imaju značajno manji procenat obolelih od ove bolesti.
Voće i povrće - luk, kelj, paradajz, brokoli, borovnice i jabuke, kao i citrusno voće smatraju se namirnicama koje pozitivno utiču na artritis, jer sadrže vitamin C, antioksidant koji se bori protiv upale izazvane slobodnim radikalima. Osim toga, maline, šljive i crno grožđe sadrže druge vrste oksidanata koji sprečavaju upale.
Kari, veoma čest začin u indijskoj kuhinji, sadrži indijski šafran, još jednu supstancu koja ublažava simptome upale. Prema istraživanjima iz 2012, antioksidant iz indijskog šafrana je delotvorniji od leka koji se prepisuje za artritis.

Pokušajte da ograničite unos masne i slatke hrane, jer ona pospešuje upalne procese. Osim toga, preporučuje se šetnja bar sat vremena dnevno. Fizička aktivnost i zdrava ishrana će služiti i kao prevencija gojenju, koje opterećuje već rovite zglobove. Sve ove metode verovatno neće u potpunosti odagnati bolove i ukočenost, ali će svakako pomoći da se bolje osećate.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava