Navike koje usporavaju metabolizam

Copyright
Copyright: levensmiddelenkrant.nl
Pročitano: 1470 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(2 glasova)

U ovom tekstu saznaćete koji su to skriveni neprijatelji vaših težnja da izgubite pokoji kilogram viška.

Preskakanje obroka - ako ne jedete dovoljno hranljivih materija, posebno proteina, uzrokuje to da se metabolizam veoma ulenji. Nekoliko dana je prihvatljivo, ali nakon toga telo se prebacuje u stanje izgladnjivanja i počinje da štedi, a ne da troši masti. Isto važi i za ekstremne dijete koje podrazumevaju da se ne konzumira ništa osim šejkova ili sokova duže od tri dana. Kada se ne unosi dovoljno proteina, telo počne da razgrađuje mišiće, što takođe usporava metabolizam.

Sedenje - čak i ako idete u teretanu svaki dan po pola sata, ukoliko sedite za stolom po osam i više sati, vaš stil života pogoduje gubljenju mišićne mase što se dešava kao posledica nekorišćenja velike grupe mišićat tokom dana. Razmislite o tome da pre i posle posla posvetite više vremena fizičkim aktivnostima.

Nedovoljno sna - prema istraživanju Univerziteta u Čikagu, san od 4.5 sata umesto poželjnih 8 redukuje sposobnost tela da reaguje na insulin za 30%.

Preterana konzumacija alkohola - kada popijete piće, bilo to vino, pivo ili nešto žestoko, telo mora da preradi alkohol, pre nego što pređe na hranu koju ste pojeli tog dana. To usporava metabolizam, tako da je dobra ideja držati se jedne čaše pića dnevno.

Nedovoljno vode - ljudi koji piju 8-12 čaša vode brže sagorevaju kalorije od onih koji piju manje od toga, rezultat je studije Univerziteta u Juti.

Manjak kalcijuma - studija Univerziteta u Tenesiju sugeriše da što više kalcijuma konzumirate, vaše telo brže sagoreva masti.

Manjak kafe ili čaja - kofein stimuliše metabolizam, tako da je početak dana sa šoljom kafe ili čaja baš ono što vam treba.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava