Zbog čega astronauti izbegavaju pivo u svemiru?

copyright
Copyright: ebay.com
Pročitano: 660 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Konzumiranje i najmanjih količina alkohola je trenutno zabranjeno svim astronautima na misiju ali u prošlom veku to nije bio slučaj te su mogli da uživaju u ovom malom zadovoljstvu. Ipak, zadovoljstvo je poslednja reč kojom bi opisali osećaj prilikom ispijanja piva.

Opšte je poznato da je mala količina alkohola bila dozvoljena u Sovjetskoj svemirskoj stanici Mir, i kada su se ruski astronauti pridružili Internacionalnoj svemirskoj stanici, dobili su kritike kako je njihovo pivo ustvari bljutavo.

No, to nije sprečilo neke istraživače u pronalaženju načina na koji bi se i "među zvezdama" moglo praviti i servirati kvalitetno pivo. Tako je studentkinja Kirsten Steret sa Univerziteta u Koloradu svojevremeno napisala tezu o femerentaciji u svemiru. Čak je i poslala u svemir minijaturnu opremu za pravljenje piva, pa su astronauti imali tu privilegiju da se malo opuste uz pivo, ali je i ono bilo poprilično lošeg ukusa. Zbog čega je to tako? Najveći problem su mehurići u pivu. Zbog nedostatka gravitacije, tečnost piva se zadržava na dnu stomaka a mehurići na vrhu, što izaziva zaista neugodna i bolna podrigivanja.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava