Zbog čega je Lion centar svetske gastronomije?

copyright
Copyright: jadorelyon.com
Pročitano: 1643 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Francuska sama po sebi jeste država koja nas asocira na dobar sir, vino, bagete...ali da li ste znali da se upravo grad Lion smatra centrom ne samo francuske, već i svetske gastronomije? Razloga za to je mnogo, a ovo je samo nekoliko najosnovnijih:

1. Lokacija
Lion je okružen kvalitetnom, plodnom zemljom na kojoj se već vekovima uzgajaju najkvalitetniji prehrambeni poizvodi, razno voće i povrće iz Ardeža, naravno vinova loza iz ronske doline, riba iz Savoja, kao i prvoklasna svinjetina.

2. Les Halles
U pitanju je ogromna pijaca na zatvorenom koja je otvorena još 1971. godine i mesto je na kojem možete kupiti prvoklasna jela iz ove regije, ali i čitave Francuske. Dodatna prednost je to što je market lociran u samom centru grada, a kao manu bismo naveli činjenicu da su namirnice unutar Hallesa, zbog popularnosti samog mesta, ipak doska skuplje u odnosu na druge pijace.

3. Specijaliteti
Zaista je bezbroj ukusnih specijaliteta koje ovaj grad nudi, najpoznatiji su možda kobasica od dimljene svinjetine, pire od krompira i pistaća, makarone sa lokalnim sirevima, dezerti od pralina....Lion je epicentar bogate, rustične kuhinje Francuske.

4. "Papa" francuske kuhinje - Pol Bokus
Najpoznatiji francuski kuvar - Pol Bokus (Paul Bocuse) rođen je upravo u ovom gradu i najzaslužniji je za procvat francuske kuhinje u 20. veku. Takođe, vlasnik je dva restorana u ovom gradu, a zanimljivo je to što je jedan od njih za one koji su malo "dubljeg džepa", dok se u drugom mogu naći razumne cene koje svako može da priušti. Zbog toga, dobio je i prikladan nadimak, "Papa francuske gastronomije".

5. Kvalitetni restorani
U Lionu se nalazi preko 2.000 restorana, a 13 njih je nagrađeno sa Mišelinovim zvezdama! Lion ima najviše restorana po glavi stanovnika, ali ne brinite, u francuskoj gastronomiji je kvalitet uvek iznad kvantiteta, tako da je ukusna hrana zagarantovana u svakom od njih.

6. Bušon (bouchon)
U pitanju je posebna vrsta malog bistroa koja čini neku vrstu kulturnog nasleđa u Lionu. Njega sačinjava posebna vrsta kuhinje sa isključivo lokalnim proizvodima, posebna vrsta enterijera i dekora, kao i jedinstvena atmosfera. U bušonima se uglavnom služi teža, kalorična hrana koja se ranijih godina pripremala radnicima svile kojima je dosta energije bilo potrebno.

7. SIRHA
To je najveći profesionalni i internacionalni sajam posvećen hrani. Prvi put se organizovao 1983. godine i od onda je prerastao u festival koji okuplja celu svetsku gastronomiju na jednom mestu. Gosti sajma imaju priliku da isprobaju raznu hranu koja se nudi na štandovima, upoznaju ljude i otkriju nove trendove u gastronomiji. Tokom Sirhe, organizuje se i 17 zanimljivih takmičenja, a najpoznatije je ono u pravljenju dezerta (Coupe du Monde de la Pâtisserie)

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava