Poznati pisci i njihova omiljena pića

copyright
Copyright: thetacomaledger.com
Pročitano: 1405 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(4 glasova)

Da razjasnimo, piće nekoga ne može učiniti dobrim piscem, ali postoji neka tajna veza zbog koje su ova dva pojma prosto nerazdvojna.

Jan Fleming - autor čuvenog tajnog agenta Džejmsa Bonda najviše je voleo da pije martini, dok kruže priče da je ranije, dok je još bio novinar, doktor rekao da je bolje da pređe na burbon, jer je zdraviji. No, Fleming je ostao veran martiniju. Pio je flašu martinija dnevno.

"Radije bih umro od pića nego od žeđi".

Oscar Vajld - on je toliko obožavao šampanjac da ga je čak i zahtevao dok je bio u zatvoru.

,,Posle prve čaše vidiš stvari kakve bi želeo da budu. Posle druge, vidiš stvari kakve one nisu. Na kraju vidiš stvari kakve zaista jesu i to je nešto najužasnije na svetu.“

Stiven King - legendarni pisac fikcije je toliko pio pivo 80'ih godina da je i sam priznao da se jedva seća perioda tokom kojeg je nastao čuveni "Kudžo".

"Pijem otkako je to za mene legalno, i to uvek s ciljem da popijem što više sebi mogu da priuštim."

Truman Kapote - poznat po romanu "Doručak kod Tifanija", muku je mučio sa pićem sve do poslednjih dana. Svoju omiljenu kombinaciju votke i soka od narandže je od milošte nazivao "moje narandžasto piće".

"Ja nisam svetac. Ja sam alkoholičar. Ja sam narkoman. Ja sam homoseksualac. Ja sam genije".

Vilijem Fokner - ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je jedan od retkih koji je tvrdio kako mu opijanje nije pomagalo tokom kreativnog procesa, ali da je voleo povremeno da se počasti kojom čašicom viskija koja mu je služila kao "izduvni ventil".

"Čovek ne treba da se napija pre pedesete godine. Posle pedesete, budala je ako to ne radi."

Skot Ficdžerald - počeo je da preteruje sa pićem tokom studentskih dana. Iako mu se zdravlje naglo pogoršavalo, nastavio je da pije džin jer je s jedne strane voleo to piće, a s druge strane, nije se osetilo po njegovom dahu.

"Prvo uzmeš piće, pa piće uzme piće, pa piće uzme tebe"

Edgar Alan Po - još je u ranoj mladosti voleo da meša piće i opijate, a po nekim izvorima, omiljen mu je bio konjak. Umro je mlad, sa 40 godina, a uzrok je i dan danas nepoznat, iako se smatra da je upravo alkohol posredni ili neposredni uzročnih njegove prerane smrti.

"Baš me briga kako vreme leti, ja pijem danas"

Ernest Hemingvej - bavio se boksom, bio je ribar, lovio je, plovio je, živeo je zdrav život punim plućima, ali je voleo i da pije. Dugo je bio povezivan sa raznim koktelima, mislili su da mu je omiljeni mohito, ali se na kraju ispostavilo da najviše uživa u martiniju.

"Čovek ne postoji dok nije pijan"

Čarls Bukovski - dok u njegovim polu-biografskim knjigama, njegov alter ego Henri pije sve šta mu padne pod ruku, Čarls je u stvarnom životu najviše voleo viski koji bi sipao i pio iz pivskih flaša.

"Obišao sam hiljadu barova u nadi da će me neko ubiti, a sve što sam uradio jeste da sam ponovo uspeo da se napijem."

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava