Grčka tradicionalna kuhinja - giros omiljen i kod domaćina a i kod turista

copyright
Copyright: greciandelight.com
Pročitano: 1706 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(3 glasova)

Grčka narodna kuhinja deli dosta toga sa kuhinjama ostalih mediteranskih zemalja, ali je takođe znatan turski uticaj i uticaj Bliskog istoka.

Većina jela se zasniva na sastojcima kao što su masline, sir, vino, sok od limuna, razno povrće (specifično patlidžan i tikvica), jogurt, sir i ostali mlečni proizvodi.

Kontakt sa bliskoistočnom kuhinjom je došao preko Persijanaca još u starom veku. Može se zaključiti i sličnost sa italijanskom kuhinjom zbog rimskog uticaja - većina soseva koje Grci danas prave su potekli sa Apeninskog poluostrva. Arapi su doneli mnoge začine kao što su cimet, karanfilić i kim.

Sa ozbirom na to da je Grčka okružena sa tri mora, riba i morski plodovi igraju dosta bitniju ulogu u kuhinji nego ostalo meso. Sveže povrće i voće se takođe koristi u dosta jela, koja su u primorskim oblastima i na ostrvima uglavnom lagana. Jedino se u velikim gradovima u unutrašnjosti zemlje koriste i meso i mlečni proizvodi. Grci jedu i testenine i krompir gotovo svaki dan, a od ulja najviše koriste maslinovo, dok im je omiljeni tzatziki sos od pavlake i krastavčića, mirođije i belog luka.

Neka od najpoznatiji grčkih jela su musaka (sa patlidžanima), avgolemono (supa od jaja i limuna) , dolmades, razne pite, baklava i naravno nezaobilazni giros koji je sve popularniji i u našim krajevima, a kažu da nisi bio u Grčkoj ako makar jednom nisi probao ovo jelo od mesa, pomfrita i raznih mediteranskih soseva i začina. Nacionalno piće je kafa, u čemu se vidi turski uticaj. Od alkoholnih pića najpoznatije je uzo.

Doručak u Grčkoj je uglavnom laganiji i uključuje sir i sveže voće. U ruralnim oblastima je ručak glavni obrok, ali u gradovima je to uglavnom večera. Za dezert se uglavnom jedu suve smokve, šljive... Tokom popodneva Grci često jedu mezethes - hleb, sveže povrće, sir, masline i umake kao što je tzatziki. Grci su čuveni po svom gostoprimstvu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava