Zašto je senf žute boje?

copyright
Copyright: pritikin.com
Pročitano: 2682 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Mnogi misle da je kupovni senf kojeg možemo naći u mnogim supermarketima, upečatljive žute boje zbog semenke senfa (u narodu poznate i kao gorušica). No, to zapravo nije tako. Semenka senfa je sivkasto - braon boje. Prepoznatljiva žuta nijansa zapravo dolazi od biljke zvane kurkuma.

Kurkuma, poreklom iz kišnih šuma Južne Azije, već vekovima služi kao prirodna boja za hranu. Koren kurkume se skuva, osuši, i samelje. Dobijeni prah se potom pomeša sa gorušicom, sirćem, vodom i solju - i eto senfa.

Ovakav senf se prvi put proizveo 1904. godine. Naime, braća Robert i Džordž Frenč su u Njujorku bili vlasnici male fabrike za proizvodnju brašna (R.T. French Company). Nakon Robertove smrti, treći brat Frensis dolazi kako bi spasio porodični biznis. Tada počinje da eksperimentiše sa senfom i iz znatiženje jednom prilikom dodaje i kurkumu. Krajnji proizvod biva predstavljen na jednom sajmu 1904. godine kao dodatak kobasici i ostalo je istorija. Milioni i milioni ljudi širom sveta i dan danas ne mogu da zamisle ukusne kobasice ili viršle bez ovog žućkastog priloga.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava