Značaj brokolija

copyright
Copyright: cdm.me
Pročitano: 2161 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

1. Brokoli pripada porodici divljeg kupusa, a potiče iz Italije. Poznato je da se koristio u ishrani i u medicinske svrhe još u starom Rimu, od 6. veka pre nove ere.

2. Brokoli je bogat vitaminom C. Jedna šolja sirovog seckanog brokolija je gotovo sve što vam je od hranljivih materija neophodno na dnevnoj bazi.

3. Vitamin A i vlakna u brokoliju utiču na zdravlje kože, kostiju i zuba. Preporučljiv je u ishrani leti, kada telo lako dehidrira.

4. Ljudsko telo nakon konzumiranja brokolija njegov sastojak glukorafanin prerađuje u jedno drugo jedinjenje pod imenom sulforafan, za koje se smatra da štiti zglobove.

5. Brokoli može biti korisna namirnica ženskoj populaciji u periodu menopauze jer vitamin K, kalcijum, magnezijum, cink i fosfor koji se nalaze u sastavu ove biljke dobra su prevencija protiv osteoporoze.

6. Tomas Džeferson je bio veliki ljubitelj brokolija. Izdejstvovao je uvoz semena iz Italije, a čak je i uživao prateći sadnju povrća.

7. Kalifornija je u Americi proglašena državom brokolija. Više od 90 odsto brokolija na tržištu proizvedeno je upravo u ovoj državi.

8. Najveći svetski proizvođač brokolija je Kina u kojoj se proizvede više od 8 miliona tona godišnje.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava