Prirodni antidepresivi

Copyright
Copyright: readersdigest.ca
Pročitano: 2039 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Depresija je ozbiljno stanje koje obično zahteva profesionalnu pomoć, ali povećan unos određenih namirnica može da olakša simptome i poboljša efektivnost lekova.

Omega-3 kiseline – istraživanja pokazuju da je stopa depresije znatno niža u državama gde je konzumacija ribe visoka i obratno. Iako je gotovo nemoguće lečiti depresiju omega-3 kiselinama, unos povećane količine ribe može da spreči razvijanje depresije. Ako ne volite ribu, možete koristiti i mleveno laneno seme, koje je takođe odličan izvor ovih kiselina.

Kompleks vitamina B – istraživanje sprovedeno na Harvardu ukazalo je na povezanost depresije i manjka vitamina B6 i B12. To studija utvrdila je da preko 30% ljudi koji pate od depresije istovremeno imaju manjak ovih vitamina. Iako nije dokazano da unos vitamina može sprečiti pojavu depresije, svakako može olakšati simptome ove bolesti. Leblebije, tuna, sočivo, jaja, spanać i pomorandža su najlakše dostupni izvori.

Triptofan – aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina, koji reguliše raspoloženje. Ćuretina, kikiriki, riba, mleko i čokolada su namirnice kojima ćete snabdeti svoje telo ovom korisnom aminokiselinom.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava