Zdrav način da se ugojite

copyright
Copyright: health - tips.ca
Pročitano: 1837 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Dok većina ljudi razmišlja o tome kako da smrša, postoje i oni koji iz različitih razloga imaju manjak kilograma pa im je zapravo preporučljivo da se ugoje. Zdrav način dobijanja kilograma je bitan, jer u suprotnom može doći do usporavanja metabolizma i drugih zdravstvenih komplikacija, a tu je i opasnost od toga da se pretera.

Najgore što može da se uradi jeste da se ceo dan sedi za kaučem i jede masna hrana poput grickalica, hamburgera i pice. Dakle, ključ zdravog gojenja je kombinacija umerene fizičke aktivnosti i obilnije konzumiranje ovih namirnica:

1. Krompir - ovo je možda najočigledniji izbor jer se za suprotan proces, tj mršavljenje, preporučuje izbacivanje ovog povrća koje je bogato ugljenim hidratima. No, krompir je u ovom slučaju preporučljiv jer je bogat vlaknima i vitaminom C.

2. Hleb od celih žitarica - hleb je inače prirodni izvor ugljenih hidrata, ali običan beli hleb nema ništa drugo da ponudi, dok je ovaj bogat vlaknima i raznim drugim vitaminima.

3. Puter od kikirikija - osim što je jako ukusan, pomaže i da nabacite koju kilu. Parče hleba sa ovim puterom ima oko 200 kalorija i proteine koje će organizam iskoristiti na pravi način.

4. Masniji sir - takođe je bogat proteinima ali i mastima koji su preko potrebni za dobijanje na kilaži.

5. Mleko sa većim procentom masnoće - naime, ovo mleko ima oko 60 kalorija više nego mleko sa nižim procentom.

6. Crveno meso - potrebno je organizmu zbog minerala, zdravih masnoća i proteina, ali nemojte preterivati, dovoljno je konzumirati ovo meso tri ili četiri puta nedeljno.

7. Puter - malo je riskanto jesti puter, jer ako se preteruje, može dovesti do povećanja holesterola, ali je ovo definitivno najbrži način da se ugojite.

8. Jaja - i jaja su namirnica pomoću koje ćete se brzo ugojiti jer sadrže dosta kalorija. Kuvana jaja su najbolji izbor jer su najbogatija vitaminima, a možete ih jesti u neograničenim količinama i tako nakupiti što više kalorija.

9. Banane - jedna banana sadrži čak 100 kalorija. Pored toga, ovo voće je bogato i retkim potasijumom koji je preko potreban za pravilan rad organizma.

10. Losos - ova vrsta ribe, ako se konzumira tri puta nedeljno, može itekako doprineti zdravom dobijanju kilograma, ali ujedno i jača imuni i štiti kardiovaskularni sistem.

11. Pasta - jedite što više paste jer sadrži dosta ugljenih hidrata. Samo pazite da je servirate uz sos i druge priloge koji su pripremljeni na zdrav način.

12. Sušeno voće - mnogi to ne znaju, ali kada se voće osuši, ono sadrži dosta više kalorija nego kada je u svežem obliku.

13. Avokado - ovo ukusno voće ima čak 140 kalorija po komadu, što i nije tako malo za jednu voćku!

14. Integralni pirinač - da, on se preporučuje i kod mršavljenja, ali ne zaboratvite da i prilikom gojenja morate paziti da vam metabolizam ostane brz, a ova namirnica je idealna za to.

15. Kukuruzni hleb - nema šanse da se ne ugojite uz ovu vrstu hleba koja sadrži čak 300 kalorija po parčetu!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava