7 namirnica u borbi protiv prehlade

copyright
Copyright: lillingtonmedicalservices.org
Pročitano: 1456 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Curenje nosa, bol u grlu, kijanje su jedni od prvih simptoma prehlade iako mogu uključiti i glavobolju i groznicu. Sve prehlade su vrste respiratornih infekcija izazvane sa više od 200 mogućih virusa. Postoje brojne namirnice i hranljive materije koje mogu da igraju korisne uloge u prevenciji ili lečenju.

1. Sardine - Bogate omega 3 masnim kiselinama, a istraživanja pokazuju da smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala. Pored toga, omega 3 masne kiseline jačaju imuni sistem povećanjem funkcionisanja imunih ćelija. Sardine takođe pružaju i druge hranljive materije koje su važne za očuvanje zdravlja.

2. Žute paprike - Jedan od najboljih izvora vitamina C koji je najvažniji za ublažavanje simptoma prehlade. A posebno je od koristi za jačanje imunog sistema pušača, čiji su respiratorni organi pod dodatnim pritiskom tokom prehlade.

3. Pečurke - Bogate vitaminom B i antioksidansima. Imaju antivirusne efekte i utiču na povećanu proizvodnju ćelija koje se bore protiv infekcija. Smanjene količine selena su povezane sa rizikom od razvoja težih simptoma gripe, a vitamin B u pečurkama pomaže jačanju imunog sistema.

4. Alkoholna pića - Da li ste se ikada zapitali da ako se alkohol koristi u sterilizaciji stvari, takođe može da pomogne u borbi protiv infekcija unutar tela? Međutim, alkohol može da prouzrokuje dehidraciju i pogorša simptome posebno u kombinaciji sa određenim lekovima. Premda postoje studije koje pokazuju da umereno konzumiranje alkohola, poput čaše crvenog vina, može biti povezano sa prevencijom prehlade.

5. Pileća supa - Na najosnovnijem nivou - tople tečnosti važne su za hidrataciju, pomažu oslobađanju nagomilane sluzi i ublažavaju upalu grla. Pileća supa ublažava simptome, posebno kada je u pitanju infekcija gornjeg respiratornog trakta. Poznata kao "bakina supa" čiji recept čine: piletina, lik, krompir, šargarepa, celer, peršun, so i biber.

6. Citrusi - Jedno od najsnažnijih i najefikasnijih namirnica u borbi za jačanje imunog sistema zbog količine vitamina C koje sadrže.

7. Đumbir - Verovatno najsvestraniji začin sa najdužom medicinskom istorijom. Pre više od 2.000 godina istočna medicina upotrebljavala je đumbir u sprečavanju brojnih zdravstvenih problema. Čaj od đumbira smatra se najkorisnijim u prvim stadijumima prehlade, a takođe pomaže i protiv mučnine.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava