Sladoled torta

Uglavnom pravim klasični domaći sladoled ali ponekad koristim i gotov iz kesice za neku bržu varijantu. Ovaj put sam zamislila da sladoled bude u obliku torte. Koristila sam sladoled iz kesice u tri ukusa, čokolada, vanila i straćatelo. Sve sam kombinovala sa šlag kremom od čokolade i beli a pošto sam htela da više bude voćni u deo sa vanilom sam dodala i izblendane breskve. Sve to na kraju upotpunila čokoladom i šlagom. Između redova sam stavljala keks. Koristila sam rebrasti kalup za kolače. Ispalo je super i na oko a i ukus jer breskva je dodatno upotpunila ukus sladoleda. Evo recepta a vi isprobajte i sigurno će vam se dopasti.

copyright
Copyright: Snežana Knežević
Pročitano: 1659 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Sastojci

2 kesice sladoleda čokolada

2 kesice sladoleda vanilina

1 kesica sladoleda stracciatella

1 kesica šlag-krem čokolada - 60g

1+ 1 kesica šlag krem beli-75g

50 + 50 g čokolade

1 kesica šlaga

1,5 l mleka

2 kašike ulja

200 g kaše od breskve

250 g kockastog keksa

Priprema

Prvo pripremite kalup tako što ga obložite providnom folijom koju ostavite malo dužu i širu od kalupa jer kada završimo tortu tim viškom folije će mo pokriti tortu.

Potrebno je umutiti sladoled i to na sledeći način:

Za sladoled od vanile: Odmeriti 5 dl mleka i sipati deo u duboku posudu. Dodati prah za sladoled od vanile i šlag krem beli. Mutiti mikserom manjom brzinom pa postepeno povećajte uz dodavanje ostatka mleka. Koristićemo za ovu tortu 1/3 od ukupne količine sladoleda s tim što u deo koji smo odvojili dodamo kašu od breskve i umutimo. Kašu od breskve napravite tako što 2 breskve oljuštite, izblendajte štapnim mikserom i stavite da prokuva. Ohladite i ubacite u umućen sladoled od vanile.

Za sladoled od čokolade: Postupak je isti kao kod predhodnog samo koristite prah za sladoled od čokolade i šlag krem čokoladni. Za ovu tortu vam je potrebna 1/4 sladoleda.

Za sladoled straćatelo: Odmerite 3 dl mleka i sipati u duboku posudu. Dodati prah za sladoled straćatelo i šlag krem beli. Kada umutite dodajte 50 g iseckane crne čokolade i sve lepo promešajte. Za ovu tortu vam je potrebna 1/3 od ukupne količine sladoleda.

Keks koji koristite za redove u ovoj torti možete da kvasite u mleku ili soku. U mom slučaju nisam kvasila keks jer volim da se oseti hrskavost dok se jede.

U pripremljen kalup prvo sipajte pola od 1/3 sladoleda sa breskvama. Stavite 5 komada keksa, toliko je stalo u kalup koji sam koristila. Sada sipajte 1/4 čokoladni sladoled pa opet red keksa. Zatim drugi deo sladoleda od breskve i red keksa. Na kraju stavite 1/3 straćatela sladoleda i red keksa. Sve lepo pokrite providnom folijom, koja je ostavljena kao višak preko kalupa. Odložite tortu u zamrzivač.

Kada se torta dobro zamrzla izvadite je iz kalupa na tacnu za serviranje. Našarajte je čokoladom tako što 50 g crne čokolade usitnite i pomešajte sa uljem i 2 do 3 kašike mleka i sve to zagrejte da se otopi i poveže. Čokolada treba da bude tečna ali ne previše i ne vruća već topla.

Dodatno tortu ukrasite šlagom koji ste umutili po uputstvu sa kesice koristeći se dresir kesom i zvezdastim nastavkom.

Secite parčiće sladoled torte, veličina po želji, dodajte još čokolade i šlaga i uživajte u predivnom ukusu.

Za pravljenje sladoleda sam upotrebila svu količinu namirnica koja je navedena jer je to osnova i možete da je zamrznete svaku posebno i tako koristite ili da je ukombinujete u torte po želji, kao što sam ja uradila. Od te količine sam dobila 2 sladoled torte i jednu veliku kutiju u koju sam sipala ono što je ostalo posle pravljenja torti i sve to zamrzla da bi se sladili svakodnevno.

Deo navedene količine sam odvojila, kako je navedeno u tekstu, za ovu tortu. Drugi deo je upotrebljen za drugu tortu koja je kombinacija čokolade i straćatele i ostatak sam stavila u kutiju i zamrzla.

Napisao: 
Prethodni recept
Babine ružice
Sledeći recept
Banana kuglice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava