• Jačajte svoj imunitet u periodu gripa uz sledeće tri namirnice

    Jačajte svoj imunitet u periodu gripa uz sledeće tri namirnice

    Pečurke – odličan izvor gvožđa koji pospešuje formiranje crvenih krvnih zrnaca. Ne sadrže masti, a imaju visok sadržaj vlakana, vitamina i minerala. Štaviše, poseduju prirodni insulin i enzime koji pomažu u razbijanju molekula šećera.

    Limun – Da li ste znali da jedan limun sadrži 100 odsto ukupnog preporučenog dnevnog unosa vitamina C? Ovakva činjenica je od velikog značaja za zdravlje imunog sistema čoveka jer ne zadržavamo niti proizvodimo vitamin C prirodno kao neki drugi sisari.

    Fermentisano povrće – Ovaj način pripreme hrane igrao je važnu ulogu u tradicionalnim kuhinjama širom sveta i to vekovima. Uz pomoć ovog procesa, proizvode se korisni enzimi, čuvaju vitamini i stvaraju različiti probiotici.

     1050
  • Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hiperaktivnu bešiku?

    Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hiperaktivnu bešiku?

    Kofein – je diuretik i podstiče izbacivanje vode kroz urin. Ograničite unos kofeinskih pića.

    Alkohol – deluje kao diuretik i povećava proizvodnju urina.

    Začinjena hrana – može stvoriti brojne iritacije.

    Agrumi – nadražuju bešiku i mogu izazvati bolno uriniranje.

     1114
  • Osnovne karakteristike tradicionalne libanske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne libanske kuhinje

    Libanska kuhinja fokusirana je na biljke, začine i teške soseve. Mint, peršun, origano, beli luk, muskantni oraščić i cimet su neretko glavni sastojci brojnih jela. Hleb se služi uz skoro svaki obrok i presudan je za libansku ishranu jer označava život. Humus, pirinač i meso umotani u listove grožđa, pire od brašna, vruće i hladne salate, morski plodovi na žaru su među najpopularnijim jelima. Baklava je omiljeni tradicionalni dezert. Arak - bezbojno alkoholno piće napravljeno od anisa, takođe nazvano i kao Lionovo mleko, najčećše se služi uz dezert. Arapi su poznati po svom gostoprimstvu, čak iako vaša poseta nije bila najavljena. Ručak, najvažniji obrok, obično se služi u 14 časova. Najpre se služi meze - topli hleb, humus, sirevi, masline... Nakon glavnog jela, obično se služi baklava ili činija svežeg voća. Odrasli obično uživaju u pivu, vinu ili araku, dok deca piju limunadu ili sok od sveže ceđenog voća.

     2846
  • Sirak – peta najvažnija žitarica sveta

    Sirak – peta najvažnija žitarica sveta

    Sirak je rod brojnih biljnih vrsta iz porodice trava. Potiče iz tropskih i suptropskih regija širom sveta. Iako postoji više od 30 različitih vrsta, samo jedan se koristi u ishrani. Koristi se i u proizvodnji alkoholnih pića i biogoriva. Smatra se petom najvažnijom žitaricom. Bogat je esencijalnim hranljivim materijama. Izuzetno je visok nivo niacina, riboflavina, tiamina, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma i gotovo pola preporučenog dnevnog unosa proteina. Utiče na zdravlje kostiju i sprečava pojavu osteoporoze i artritisa. Prisustvo vlakana je od velikog značaja za zdravlje srca i digestivnog trakta.

     1198
  • Zbog čega je važan pravilan unos kalorija

    Zbog čega je važan pravilan unos kalorija

    Kalorije su "gorivo" koje omgućava telu da neometano funkcioniše, ali je teško odrediti minimalnu količinu koja je neophodna. Njihov broj varira u odnosu na starost, pol, nivo aktivnosti. Na primer, tinejdžeri, žene koje su veći deo dana fizički aktivne moraju uneti najmanje 2.200 kalorija dnevno, dok vrlo aktivne žene, dečaci u adolescentskom periodu i aktivni muškarci bi trebalo da unesu minimum 2.800 kalorija dnevno. Mada, važno je napomenuti da broj kalorija zavisi i od visine, kao i težine. Fokus je uvek na zdravim i izbalansiranim obrocima, a brzu hranu bi trebalo svesti na minimum.

    Ukoliko unosite premalo kalorija, često može doći do grčeva u mišićima. Nedostatak vitamina B12 može biti izuzetno opasan, posebno ukoliko je njegov unos smanjen tokom detinjstva ili u periodu trudnoće kod žena. Telo usled nedostatka ovog vitamina ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca i mozak ne dobija dovoljno kiseonika.

    Poremećaji u ishrani, kao što su i anoreksija i bulimija su rezultat nedostatka kalorija neophodnih za održavanje zdravlja. Abnormalni nivoi kalijuma, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma i fosfora koji proizilaze iz poremećaja ishrane mogu dovesti do ravnoteže elektrolita u telu. Ukoliko patite od čestih bolova i grčeva u stopalima, to je jedan od načina na koji vam telo ukazuje na nezdravu ishranu.

     1292
Predivna pogača sa aromatičnim biljkama.
2353
Ukusna, osvežavajuća a pre svega veoma zdrava salata.
3680
Isprobani recept, bez greške!
7103
Mmmmm....fantastičan spoj čokolade i višnje.
11895
Okrepljujuća supica sa sirom i biskvit kockama.
1535
Divan pikantan snack uz cašu hladnog piva.
4600