Šta sve prouzrokuje glavobolju kad popijemo previše vina?

copyright
Copyright: yalescientific.org
Pročitano: 980 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Da se ne lažemo, svi smo bili u toj situaciji kada smo popili koju čašicu vina više nego što bi trebalo, pa nas sutradan umesto vedrog raspoloženja dočeka - glavobolja. Ako ste se pitali koji su to glavni uzroci koji dovode do ovog neprijatnog bola, odgovor je sledeći:

Tanini - to su prirodna jedinjenja koja se nalaze unutar ljuske grožđa i neretko stvaraju glavobolju, ali i osećaj suvih ustiju. Količinu tanine određuje količina ljuske i semenki grožđa koji završe u procesu fermentacije vina, a što je veći sadržaj tanina, suvlja su usta i veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom.. Ako sumnjate u to da je upravo ovo jedinjenje krivac za glavobolju, napravite mali test: popijte veću količinu crnog čaja koji takođe obiluje taninom, pa ako vas blago zaboli glava, pronašli ste pravog uzročnika. Inače, proizvođači vina širom sveta namerno dodaju velike količine ove supstance u vino, jer se ponaša kao prirodni antioksidans koji štiti vino.

Šećeri - oni u kombinaciji sa alkoholom mogu stvoriti zaista jaku glavobolju. Naime, za preradu šećera je potrebna velika količina vode, pa ako telo nije dovoljno hidrirano, ono u jednom trenutku počinje da "izvlači" vodu iz svih delova, pa i glave, i što se najjače oseti tek sutradan. Ako ste ipak veliki ljubitelj vina, izbegavajte bela i slatka vina koja su puna šećera, poput rizlinga, ali i ona jeftinija, jer proizvođači često u svoje vino ubacuju nerealno velike količine šećera tokom fermentacije, kako bi povećali postotak alkohola u dobijenom proizvodu.

Histamini - to su jedinjenja koja se u organizmu oslobađaju kada dođe do alergijske reakcije i uzrokuju simptome poput kijavice, suvih očiju i glavobolje. Nedavna istraživanja pokazuju kako hrana i piće koji su skladišteni tokom dužeg vremena (poput suvog mesa ili crvenog vina) mogu osloboditi određenu količinu histamina i prouzrokovati ove simptome koji podsećaju na alergiju.
Na kraju, da ponovimo - Tanini, šećeri, histamini...da, oni prouzrokuju glavobolju, ali najveći krivac je prosto i jednostavno - previše vina.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava