Energetska pića i neželjena dejstva

copyright
Copyright: enkivillage.com
Pročitano: 2674 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Kofein u energetskim pićima pomaže da ostanete budni, poboljšate svoje raspoloženje, povećate kognitivne funkcije i daje vam kratkoročni protok energije. Poznati su i brojni negativni efekti i neželjena dejstva koja se javljaju posebno nakon konzumacije u velikim količinama.

Nutritivne vrednosti energetskog napitka zavise od konkretnog proizvoda. Većina sadrži veliki broj kalorija, ugljenih hidrata i šećera. Neki brendovi nude niskokalorična pića, bez šećera i ugljenih hidrata. Ukoliko konzumirate previše visokokaloričnih energetskih pića koja su prepuna šećera, možete dobiti na težini.

Energetska pića sadrže mnogo vitamina B, ali često njihova količina prevazilazi preporučenu meru što može izazvati nuspojave i učiniti da se osećate bolesno. Mučnina, povraćanje, ubrzan rad srca, dijareja, bol u stomaku, svrab i crvenilo kože su samo neki od simptoma.

Kofein je obično glavni sastojak svih energetskih pića. Preporučeni unos kofeina dnevno je do 300mg, a energetska pića sadrže između 70 i 300 mg. Ukoliko ih uzimate više puta dnevno, mogu se javiti neželjeni efekti uključujući i anksioznost, razdražljivost, probleme sa spavanjem, drhtanje mišića i slično.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava