Najčešći kvarovi na kuhinjskim uređajima i kako ih izbeći

Pročitano: 745 puta
Kategorija: Tehnologija
Ocena teksta:
(0 glasova)

 

Frižideri, šporeti, sudomašine, mikrotalasne pećnice - i svi drugi veliki i mali kuhinjski aparati imaju rok u kome proizvođač garantuje da će uređaj raditi besprekorno ako se pravilno koristi. Međutim, šta kada istekne garancija? Da li će se kuhinjski uređaji brzo pokvariti nakon isteka ili mogu još dugo da služe? Sve zavisi od toga kako ih koristimo i koliko ih dobro održavamo.

Istrošenost delova i nepravilno rukovanje su najčešći uzroci kvarova koji se mogu desiti na svim kuhinjskim uređajima. Na sreću, danas lako možete pronaći pouzdan servis čiji serviseri vam mogu pomoći i zameniti neispravan deo i uređaj ponovo staviti u funkciju.

Sa druge strane, postoje stvari koje možete i sami preduzeti kako biste predupredili kvar i obezbedili kuhinjskim ali i svim drugim uređajima u vašem domu da što duže traju. Evo liste nekoliko najčešćih kvarova na kuhinjskim aparatima i kako da ih otklonite odnosno izbegnete.

Šporet - dotrajale ringle su najčešći kvar

U najvećem broju slučajeva prvo što strada na šporetima, pogotovo kod modela starije proizvodnje, jesu ringle. Kvar ringli je relativno lako uočljiv, sve što je potrebno je da uključite ringlu, sačekate malo i proverite da li se zagreva ili ne. Ako se ringla ne zagreva kada je uključite ne mora nužno značiti da je pregorela. Problem može biti i do provodnika (žica), pa zato treba proveriti da li su čvrsto stegnute i vizuelno proveriti da nisu nagorele.

U svakom slučaju, ringle na šporetu predstavljaju potrošni materijal i ukoliko je neka pregorela, lako se može zameniti. Čak iako niste vešti sa alatom, za zamenu ringle biće vam potrebno ne više od dvadesetak minuta. Podignite gornju ploču šporeta sa ringlama, otkačite provodnike (žice), izvadite staru dotrajalu ringlu, stavite novu i vratite provodnike po redosledu koji je bio. Kako ne biste zaboravili redosled provodnika, možete ih fotografisati telefonom ili obeležiti na neki drugi način.

Kada je u pitanju rerna, najčešći kvar na ovoj komponenti vezan je za prestanak rada grejača. Oni se ne popravljaju, već se samo skinu i zamene novim. Zamena je, kao i kod ringli, veoma jednostavna i za taj posao potrebno je nekih petnaestak minuta. Naravno, pre nego što počnete sa radom, obavezno isključite uređaj iz izvora napajanja.

Međutim, većina korisnika izbegava da sama majstoriše. Ako i vi niste sigurni ili ne želite da radite sami bilo šta što ima veze sa strujom, najbolje je da pozovete pouzdan servis bele tehnike. Birajte one servise koji su na dobrom glasu i koji imaju dobre ocene od strane korisnika. Većina njih će zamenu ringle izvršiti u vašem domu a ako je neki krupniji kvar uređaj možete odneti i u servis. Popravka šporeta u dogovorenom roku, stvar je poslovnosti pa će se serviseri potruditi da ispoštuju dogovor i dođu u dogovoreno vreme na vašu adresu i izvrše popravku.

alat kvar

Frižider - odmaknite ga od zida i redovno čistite zavojnice kondenzatora

Najčešći kvarovi koji se javljaju na frižiderima i zamrzivačima su posledica naglog rasta ili pada napona u mreži. To je nešto na šta ne možete uticati, osim da postavite uređaj za prednaponsku zaštitu.

Drugi razlog je vezan za nepravilnu instalaciju, odnosno nepravilno postavljanje uređaja. U svakom uputstvu stoji da se frižider mora odmaći od zidova najmanje pet do deset centimetara kako bi mogao lakše da radi. U suprotnom, toplota će se teže oslobađati i uređaj će biti konstantno preopterećen, što za posledicu ima češće kvarove.

Takođe, nikako ne treba smetnuti s uma da se na zavojnicama kondenzatora, koje se nalaze na zadnjoj strani frižidera, često skuplja prašina koja otežava rad samog uređaja i može prouzrokovati kvarove.

Za pravilnu instalaciju i održavanje frižidera, ali i drugih kućnih uređaja obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu koje pri kupovini dobijate uz uređaj.

Aspirator - čistite filtere i odvode vazduha

Važan deo svake praktične i funkcionalne kuhinje je aspirator. On je potreban pogotovo u stanovima, kako bi izbacio vani paru i masnoću koja nastaje tokom kuvanja. Bez obzira što aspiratori mogu biti različitog oblika, veličine i dizajna, svi oni se uglavnom čiste i održavaju na isti način.

Postoji nekoliko znakova koji vam ukazuju na to da vam aspirator ne radi kako treba. Svakako prvi od njih je da ne odvodi dovoljno dima iz vaše kuhinje kada je uključen na najjače. U tom slučaju, moguće je da je odvodno crevo začepljeno, da ventilator ne radi ili ako je u pitanju aspirator sa filterima od aktivnog uglja da su se filteri potpuno zatvorili i ne mogu više da propuštaju zasićen vazduh. U većini slučajeva kvar otklanjate tako što očistite odvodne grane ili zamenite zapušene filtere.

Drugi problemi su uglavnom vezani za sam elektromotor i ako niste po struci električar, teško da ćete sami moći da rešite problem. Treba istaći da ukoliko motor počne da bruji ili je preglasan dok radi, problem takođe mogu biti zapušeni odvodi, mada ovakvi simptomi u najvećem broju slučajeva ukazuju na kvar samog motora i neophodnost njegove zamene.

Preventivne mere koje bi sprečile oštećenje i kvarove aspiratora se pre svega odnose na redovno čišćenje svih rešetki i filtera. To će olakšati rad elektromotora i on će duže i laganije raditi. Rešetke koje se skidaju možete potopiti u toplu vodu, ostaviti da odstoje u vodi i zatim ih detaljno oprati. Ako je masnoća koja se nakupila na rešetkama tvrdokornija napravite pastu od belog sirćeta i sode bikarbone. Ne samo da ćete se rešiti masnoće i tvrdokornih mrlja već ćete se osloboditi i neprijatnih mirisa.

zice popravka

Usisivač - redovno čistite filter kesu

Usisivači nisu isključivo kuhinjski aparati, ali i te kako pomažu u čišćenju kuhinje, pa smo ih zato uvstili na ovu listu. Po svedočenju servisera, to su uređaji koji se po pravilu jako puno kvare. U najvećem broju slučajeva razlog je njihova nepravilna upotreba. Da bi usisivač radio dugo i bio funkcionalan, potrebno je da ga pravilno koristite i da ga redovno održavate.

To znači da bi nakon par usisavanja stana obavezno trebali da ispraznite kesu u kojoj se sakuplja prašina i prljavština, da očistite filtere i da promenite vodu ako imate usisivač sa vodenim filterom. Ukoliko zanemarujete čišćenje filtera i ne praznite redovno kesu, to može izazvati otežan rad elektromotora i njegovo pregrevanje, što je i najčešći kvar koji se javlja kod usisivača.

Kako ne biste morali da birate između kupovine novog kućnog uređaja i njegove popravke, najbolje je da se malo više potrudite i koristite uređaj na ispravan način. Pre svega pročitajte uputstvo o pravilnoj upotrebi aparata i postupajte isključivo prema njemu. Najčešći kvarovi koji se dešavaju na aparatima su upravo posledica nepažnje i nepravilnog korišćenja. Zato, ukoliko želite da vaši kućni uređaji traju dugo i dobro vas služe, održavajte ih čistim, ne preopterećujte ih i koristite ih isključivo za njihovu namenu.

 

Priredio: 
Tagovi:
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava