Najčudniji skandali u prehrambenoj industriji

copyright
Copyright: listverse.com
Pročitano: 1605 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Prehrambena industrija je jedna od najrasprostranjenijih i najuticajnijih na svetu, pa nije ni čudo što je s vremena na vreme prodrmaju neki zaista neverovatni skandali. Ovi su samo neki od njih:

Meso koje svetli u mraku
Mnogi Australijanci su 2005. godine bili zapanjeni prizorom koji su zatekli u frižideru: njihovi svinjski kotleti su bukvalno svetleli u mraku! Stanovništvo je (razumljivo) počelo da paniči misleći da je meso na neki način radioaktivno, ali se ispostavilo da meso svetli zbog bezazlene bakterije Pseudomonas fluorescens. Srećom, spomenuta bakterija izaziva trovanje samo ako se konzumira u velikim količinama, tako da niko nije završio u bolnici. Ni dan danas nije poznato kako je proizvođač dozvolio da takva bakterija završi u mesu koje je kupilo na hiljade australijskih gurmana.

Voda sa dodatkom šećera prodavana kao skup sok od jabuka
Napraviti sok od jabuke uopšte nije skupo, niti komplikovano: uzmete jabuke, izmiksate i eto soka. Pa ipak, kompanija "Beech - Nut Nutrition" se setila kako da, prodavajući ovaj popularan sok, napravi ekstra profit. Oni su, naime, u običnu vodu dodavali šećer i jedva malo jabukovog sirupa i dobijeni napitak mesecima izvozili u 14 različitih zemalja, predstavljajući ga kao kvalitetan sok od 100% ceđenih jabuka. Kada su uhvaćeni na delu, platili su milionsku štetu, ali su toliko osramotili svoje ime da njihovi proizvodi nikada više nisu ostvarili ni približno zadovoljavajuć profit.

Veštačka jaja
Jaja su namirnica koju je poprilično teško "falsifikovati". Jednoj kineskog fabrici za proizvodnju jaja je i to pošlo za rukom. Oni su pomešali smolu, razne koagulante i pigmente, te dobijenu smešu umočili u parafinski vosak i kalcijum karbonat, te dobijeni proizvod prodavali kao jaje. Zašto su to uradili? Pa, jedna osoba može da proizvede čak 1500 ovakvih jaja dnevno, i sam proces izađe jeftinije nego gajenje pravih kokoški.

Toksično ulje
1981. godine je Španiju pogodila epidemija nove, do tada nepoznate bolesti koja dovodi do teške infekcije pluća. Čak 600 ljudi je umrlo dok nadležni nisu uspeli da identifikuju uzrok bolesti: pokvareno ulje. Jedan proizvođač ulja je napravio seriju toksičnog ulja i to prosledio uličnim prodavcima, koji su potom to ulje predstavljali i prodavali kupcima kao maslinovo. Ova priča i 35 godina kasnija izaziva razne kontroverze, jer mnogi tvrde kako su bolovali od dotične infekcije iako nisu imali kontakt sa ovim uljem, a i mnogima je čudno kako se prvi slučaj ove bolesti pojavio u neposrednoj blizini vojne baze SAD.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava