Popularne namirnice koje su nekad smatrali nejestivim

copyright
Copyright: zizzle.com
Pročitano: 1382 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Malo je teško poverovati u to da su neke namirnice, bez kojih danas ne možemo ni da zamislemo dobar obrok, naši preci smatrali izazivačima bolesti, ili su prosto mislili da su neukusne i bljutave. Ovo je lista od osam namirnica koje pre par decenija ili vekova niko nije ni pomišljao da uvrsti u svoj meni:

1. Krompir
Kada pomislite na krompir, šta vam prvo pada na pamet? Pomfrit, čips, pire? E pa Francuzima u 18. veku je prvo padala na pamet bolest lepra. Smatrali su da konzumiranje krompira dovodi do pojave ove bolesti, pa je ovo povrće bilo apsolutni no - no sve dok krajem 18.veka, poljoprivrednik Augustin Parmentier nije krenuo u žestoku kampanju dokazivanja da krompir zaista nema nikakve veze sa ovom bolešću.
2. Paradajz
Danas toliko rasprostranjen u nacionalnim kuhinjama mnogih evropskih država, pre samo dva veka je smatran pravim otrovom. Tek pojavom pice 1880. godine, zbog paradajz sosa koji je neizostavan deo ovog italijanskog specijaliteta, ovo povrće počinje sve više i više da se uvodi u svakodnevnu ishranu.
3. Tuna
Tuna je danas najprodavanija riba. No, to nije bio slučaj početkom 1900-ih godina. Tada se smatralo da je jedna vrsta ove ribe - žutoperka, jako loša za ishranu, pa se zbog toga generalno izbegavala sva tuna. Tek posle Prvog svetskog rata, suočeni sa teškim siromašlukom, Amerikanci sve više više počinju da konzumiraju svu tunu, pa čak i ozloglašenu žutoperku.
4. Jastog
Dok se od jastoga danas prave ekskluzivna jela koja samo bogatiji sloj ljudi može sebi da priušti, sve do 19. veka je ovaj morski specijalitet jeo samo najsiromašniji deo stanovništva koji je bio u stanju da tu i tamo upeca nešto kako bi preživeo.
5. Ovsena kaša
Ova kaša danas po svim nutricionističkim preporukama predstavlja osnovu zdrave ishrane. Sa time se ne bi složile naše prabake i pradede, jer se sve do pre par decenija ovas smatrao hranom koja se daje isključivo žvotinjama (najviše stoci).
6. Kikiriki
Ko još može da zamisli ispijanje piva bez usputnog grickanja kikirikija? Pošto su ga u SAD preneli afrički robovi, Amerikanci su dugo smatrali da je kikiriki bezukusna hrana za robove i ostalo siromašno stanovništvo. Tek početkom 20. veka, botanista Džordž Karver smišlja 100 recepata koji sadrže i ovaj sastojak, pa je kikiriki koliko - toliko popularizovan. Pojavom (tada skupog) putera od kikirikija, postalo je jasno da je ova mahunarka konačno osvojila srca mnogih bogatih Amerikanaca.
7. Beli luk
Svi znamo da beli luk spada u top pet najzdravijih namirnica na planeti, ali je zbog jakog, neprijatnog mirisa koji ostavlja za sobom, vekovima bio nepopularna namirnica u Engleskoj (gde je jedno vreme bio i zabranjen), a posle i u SAD. Popularnost stiče tek dolaskom migranata iz Italije, Nemačke i Poljske. Oni su sa sobom doneli i preukusne recepte koji su sadržali upravo beli luk, pa su vremenom i Englezi "popustili" malo što se tiče ovog povrća.
8. Pileća krilca
Danas su pržena pileća krilca (pored već spomenutog kikirikija), omiljena grickalica uz pivo mnogih Amerikanaca (a sada već i Evropljana), ali se sve do 60-ih godina prošlog veka ovaj deo pileta smatrao manje vrednim i - bacao. Do zaokreta je došlo te 1960. godine kada je jedan američki lanac brze hrane počeo da proizvodi pržena krilca u ljutom sosu sa raznim začinima. Amerikanci su prosto odlepili za ovim jelom i od tada im ne pada na pamet da bacaju ova hrskava krilca.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava