Sve što bi trebalo da znate o digestivnim poremećajima

copyright
Copyright: digestionresource.com
Pročitano: 981 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Digestivni poremećaji variraju od gotovo bezopasnih do onih koji mogu biti opasni po život. Sedam najučestalijih su:

1. Gastroezofagealni refluks - poznati i kao refluks kiseline, se javlja usled refluksa sadržaja stomaka ili vraćanja u jednjak i/ili usta. Refluks stomačne kiseline može da ima negativan uticaj na glasne žice, ili čak i da bude udahnut u pluća (aspiracija).

2. Gastritis - zapaljenje sluzokože želuca i gastrični čirevi su najčešća pojava uzrokovana infekcijama ili usled reakcije na određene lekove.

3. Čir na dvanaestopalačnom crevu - nastaje kada se naruši ravnoteža u sluzokožama. Ona se može narušiti ako nema dovoljno odbrambenih faktora, ili ako ima suviše štetnih faktora.

4. Kronova bolest - inflamatorni poremećaj koji prvenstveno pogađa tanko crevo, a može oštetiti i bilo koji drugi deo digestivnog sistema. Kronova bolest može da uzrokuje komplikacije i izvan digestivnog trakta, kao npr. kožni osip, artritis, zapaljenje oka itd.

5. Ulcerozni kolitis - utiče na debelo crevo, a prvi od simptoma je dijareja sa primesama krvi. Leči se kao autoimuna bolest.

6. Divertikulitis - nastaje usled infekcije ili zapaljenja divertikuluma (malih kesica) na zidu debelog creva.

7. Hemoroidi - su otečene, proširene vene na analnom otvoru i zadnjem delu creva. Ovaj problem nastaje usled povećanog pritiska u krvnim sudovima u karlici i nastaje slično kao proširene vene na nogama.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava