7 zanimljivih činjenica o vinu

copyright
Copyright: accessorizeyourwine.com
Pročitano: 1787 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(3 glasova)

1. Drevni egipatski kraljevi izbegavali su vino zbog njegove navodne povezanosti sa krvlju. Oni su verovali da se u vinu nalazi krv onih koji su izgubili bitku protiv bogova, zbog čega su smatrali da prekomerno konzumiranje vina dovodi do poremećaja čula.

2. Najstarija sačuvana boca vina nalazi se u jednom nemačkom muzeju i stara je 1700 godina.

3. Za vreme prohibicije, sok od grožđa prodavan je sa upozorenjem: nakon rastvaranja u litri vode, ne odlažite dobijenu tečnost u bokalu duže od 20 dana jer će se pretvoriti u vino.

4. Jedan francuski hemičar se 1860. godine obogatio prodavajući vino pomešano sa kokainom. Njegov „Vin Mariani" odobrili su kraljica Viktorija, predsednik Mekinli i papa Lav XIII.

5. Nakon što je provalio u Bakingemsku palatu, jedan čovek je pola sata lutao jedući sir. Alarmi koje je mogao da aktivira bili su neispravni. Posmatrao je portrete careva i odmarao se na tronu izvesno vreme. Onda je pronašao skupocenu bocu vina, popio je, pa je zbog prevelikog umora odlučio da ode.

6. U Vijetnamu možete naručiti vino čija je osnovni sastojak kobrina krv. Naime, konobar će na licu mesta ubiti kobru i procediti njenu krv u čašu.

7. U Japanu postoji spa gde se možete kupati u čaju, kafi i vinu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava