Kratka istorija slatkiša

copyright
Copyright: candyindustry.com
Pročitano: 2861 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Najraniji slatkiš je, naravno, med koga su ljudi jeli od praistorije. Prva čokolada napravljena je 1847. godine u Engleskoj. Otkriven je način za mešanje kakao putera, kakao praha i šećerne trske kako bi se dobila smesa koja je mogla biti utisnuta u kalup.

Marcipan se pojavio prvi put u Engleskoj u kasnom srednjem veku. Kraljevska dinastija Tjudor koristila je marcipan kako bi pravila jestive skulpture životinja, ljudi, dvoraca...

Lizalice imaju zanimljivu istoriju koja datira još od 17. veka, a od 1920. godine u Nemačkoj prve lizalice prodavale su se kao božićne poslastice, dok pedesetih počinje njihova masovna proizvodnja.

Prva moderna mašina za šećernu vunu patentirana je 1897. godine u Nešvilu od strane jednog proizvođača slatkiša i jednog zubara.

Prve bombone pravljene su od meda pomešanog sa voćem i orasima, a najviše ih je bilo na francuskom dvoru u 17 veku. U savremenom francuskom jeziku i nekoliko evropskih, izraz „bombona" odnosi se na bilo koju vrstu slatkiša. Vrlo brzo postale su dostupne svima. Prave se od sirupa koji sadrži mešavinu šećera i vode (mleka itd.), a kuva se do određene koncentracije, zavisno od sastojaka i dužine vrenja pri čemu se dobijaju i različite vrste bombona.

Tokom industrijske revolucije počinje masovna proizvodnja slatkiša čime postaju sve dostupniji i jeftiniji.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava